10 суперхрани за здраво сърце

Въпреки че суперхранте са навсякъде около нас от край време, едва наскоро изследователите са документирали ползите от тях за хората с висок холестерол или сърдечни заболявания.
Някои суперхрани са чудесни за поддържане на сърцето ви здраво. Дръги могат да помогнат за понижаване на холестерола, намаляване на възпаленията и забавяне образуването на плака – всичко това, за да се предотврати сърдечно заболяване.

1. Чиа

Семената от Чиа са суперхраната с една най-големите концентрации на омега-3 мастни киселини. Тя е изключително полезна за сърцето ви, защото омега-3 мастните киселини помагат регулират нивата на холестерола, като понижават триглицеридите в кръвта, а също така намаляват риска от аритмия. Тази суперхрана също е богата на полезни за сърцето антиоксиданти, протеини и минерали – магнезий, калций, желязо и фибри. Въпреки че семената от чиа оказват въздействие върху риска от сърдечно-съдови заболявания чрез понижаване на кръвното налягане и високия холестерол, важно е да се отбележи, че по-голямата част от изследванията са върху животни и е добре приемът и да се ограничи до 10-15гр. на ден. Ето рецепта за страхотно и здравословно смути с чиа.

2. Зелен чай

Зеленият чай е богат на антиоксиданти като полифеноли и катехини, които могат да предотвратят увреждането на клетките и да ви предпазят от сърдечни заболявания. Установена е непосредствена връзка между пиенето на зелен чай риска от сърдечни заболявания като сърдечен удар и инсулт – той е средно с 25% по-малък при любителите на здравословната напитка. Основният „виновник“ за това е най-концентрирания катехин в зеления чай – епигалокатехин галат (EGCG), който подобрява общия тонус на сърцето и метаболизма. За да се възползвате максимално от тази суперхрана, най-добре е да пиете чист зелен чай без никакви други съставки, добавени към него.

3. Киноа

Киноата е откритие на инките преди около 4000 години в сегашната Южна Америка. Тя е страхотна суперхрана, която всеки може да приема, защото е пълнозърнеста, без глутен, богата на минерали и с висока стойност на протеини в нея – 14-20% от състава ѝ, което е два пъти повече от ориза и просото. Киноата съдържа всичките девет основни аминокиселини, които се срещат в месото, включително лизин, аминокиселина, необходима за растежа и регенерацията на тъканите. Благодарение на богатия си състав, киноата влияе много благотворно на сърдечно-съдовата система и няма противопоказания при ежедневна употреба в по-големи количества. Можете да добавите киноа към много храни – кифлички, палачинки, салати, супи и ризото.

4. Орехи

Здравословните мазнини, които се намират в орехите, ги поставят високо в списъка на храните, полезни за сърцето ви. Те, както и бадемите и кашуто са сред суперхраните, съдържащи омега-3 мастни киселини, за които е доказано, че потенциално предотвратяват аритмия и намаляват риска от образуване на тромби. Добавянето на ядки към хранителния ви режим може да понижи нивата на лошия (LDL) холестерол в кръвта – основен виновник за образуването на плаки в кръвоносните съдове, а оттам и сърдечни заболявания.
Препоръчителната доза ядки на ден е 30-40 гр. – не повече, заради високата им хранителна стойност. Прекомерният им прием може да доведе до натрупване на мазнини, особено в областта на корема, което е предпоставка за други здравословни проблеми.

5. Натурален шоколад

Няма причина да се отказвате от 1-2 блокчета тъмен шоколад дневно – множество проучвания показват, че това може да бъде от полза за вашето сърце. Флавоноидите в тъмния шоколад могат да помогнат за намаляване на възпалението и подобряване на кръвообращението. Консумацията на черен шоколад (60 до 70% какао) може да намали риска от инфаркт и инсулт, особено при хора с високо рисковите групи.
Естествено и тук ключът е в „умерената употреба“ – не искаме здравото сърце да е за сметка на талията. При всички случаи обаче 2-3 блокчета тъмен шоколад е по-добра идея от една купа сладолед например.

6. Някои видове риба

Мастните риби, като сьомга, сладководна пъстърва, сардини, аншоа и херинга, са чудесен източник на омега-3 мастни киселини, които могат да помогнат за контролиране на високото кръвно налягане, намаляване на аритмиите и на риска от инсулт и сърдечна недостатъчност. Когато избирате риба, избягвайте онези, за които е известно, че са с високо съдържание на живак – добре известен като кардиотоксин, открит в акула, риба меч и скумрия например.
Някои хора, които не получават достатъчно Омега-3 в диетата си, приемат добавки от рибено масло. Не са проведени обаче достатъчно изследвания, които да докажат положителния ефект на рибеното масло върху сърдечно-съдовата с-ма, затова по-добре е Омега-3 мастните киселини да се набавят чрез храната.

7. Някои видове плодове

Боровинките, ягодите, годжибери, благодарение на техните флавоноиди, които могат да понижат кръвното налягане и да разширят кръвоносните съдове, като така спомагат кръвообращението. Ягодите и боровинките също така съдържат високи нива на съединения, които помагат съдоразширението и предотвратяват натрупването на плаки. Цитрусите като портокал и грейпфрут, съдържат много витамин С, което може да намали риска от сърдечни заболявания. Правилото при тези здравословни храни е: „Колкото по-пресни – толкова по- добре.“ Няма по-лесен и приятен начин за прием на здравословни плодове от едно свежо плодово смути като това например.

8. Картофи

Картофите имат лоша репутация, че са калорична храна. Но белите, червените, лилавите и сладките картофи са богати на калий, фибри, калций, витамин B6 и фолиева киселина. Те могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане и да намалят риска от инфаркт и инсулт. Гответе картофите добре измити, но с кората, тъй като тя съдържа най-голямо количество хранителни вещества – например кверцетин – флавоноид в картофената кора с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

9. Боб

Бобовите култури са едни от най-недооценените суперхрани. Черният боб например е богат на разтворими фибри, които са полезни за сърцето и могат да помогнат за понижаване на LDL холестерола. Бобът е евтин и лесен за готвене и съхранение. Вероятно бобът не е толкова популярен като суперхрана, заради сравнително бавното му приготвяне. Можете да консумирате боб обаче и директно от консерва със същия благотворен ефект върху сърцето ви.

10. Кръстоцветни зеленчуци

Броколи, карфиол, брюкселско зеле, зеле – всички те са чудесни източници на витамин С, който намалява риска от коронарна болест на сърцето. Фолиевата киселина, която също се среща доста в кръстоцветните зеленчуци, може да намали сърдечно-съдовите заболявания и сърдечните атаки.
Важно е да се знае, че листните зеленчуци са с високо съдържание на витамин К и могат да отслабят действието на някои антикоагуланти. Това не означава, че трябва да ги изключвате напълно от диетата си ако приемате противосъсирващи медикаменти, но отново умереността е ключова.

Ние можем да Ви осигурим спирулина, а от вас е желанието за повече здраве и бодър дух!

 

 

29.90лв.Купи

Leave a Reply