Как влияе желязото на естествените ни защити срещу грип?

Желязо, Имунитет, Грип

Желязото е ценен микроелемент с добре познати полезни свойства. Ниските нива на желязо водят до редица здравословни проблеми, като най-често се развива анемия и се появяват слабост, умора, липса на тонус и енергия. Освен в преноса на кислород чрез хемоглобина и клетъчното дишане, желязото участва и в редица други важни процеси. Този ценен микроелемент има ключова роля в поддържането на защитните сили и имунния отговор на организма. Ето някои специфични и малко познати особености за връзката желязо-имунитет.

Как да постигнем силен имунитет срещу настинки и грип с нискодозирано клетъчно желязо?

Основната цел на имунната система е да разпознава кои клетки са „чужди“ за организма и да ограничава тяхното вредно въздействие, като при нужда ги унищожава. В групата на чуждите клетки могат да бъдат различни микроорганизми като вируси, бактерии и гъбички, но също така и собствени клетки, които поради някаква причина са се „променили“. Такива са например раковите клетки, които при здрава имунна система обикновено биват разпознати и унищожени навреме.

Както споменахме, организмът се нуждае от желязо, за да изпълнява почти всички свои функции.

Това е особено валидно по отношение на имунитета – желязото е ключов елемент, който белите кръвни клетки използват при редица процеси и най-вече за унищожаване на вредните микроорганизми.

В същото време обаче, желязото е особено нужно за размножаването на микроорганизмите и те с готовност го усвояват. Така при инфекция настъпва много изразена конкуренция между организма и микроорганизмите за това кой ще използва постъпващото в тялото желязо. Всяка една от страните се опитва да го запази за себе си, като за това прилага и малки „трикове“. Един от механизмите, които организмът използва в борбата с инфекциите, е да ограничи циркулацията на свободно желязо в кръвта. По този начин желязото се „скрива“ от „чуждите“ клетки и това пречи на размножаването им.

Въпреки този механизъм за защита, ако няма достатъчно запаси от желязо в организма, имунитетът отслабва и инфекциите стават чести. „Чуждите“ клетки получават шанс да доминират в усвояването на желязото и може да се развие железен дефицит, анемия и тежки здравословни проблеми.

Ето защо желязото е важно за силния имунитет. Чрез него организмът успешно унищожава вредните клетки и има „преднина“ в конкуренцията с микроорганизмите.

грип, как да се предпазим от грип

Какво можем да направим, за да осигурим адекватно количество желязо за подсилване на имунитета при грип и настинка?

Логично е желанието веднага да включим концентрирани форми на желязото каквито присъстват в много от лекарствата или високодозираните добавки. Това е валидно само ако вече има настъпил железен дефицит с проявена анемия или други усложнения. При нормални обстоятелства и липса на анемия, това не би било правилно.

По-рационалният подход за подсилване на имунитета е да се използват нискодозирани, но високоусвояеми форми на желязото.

Когато няма индикации за лечение на анемия, не е подходящо да се приемат високодозирани форми на желязо под формата на лекарства или неподходящи добавки. Приемът на по-високи от необходимите дневни дози желязо може да доведе до парадоксално стимулиране на вредните клетки, процеси и инфекции, които по този начин получават неочакван приток от желязо за своето размножаване.

За подсилване на имунитета и цялостна обща подкрепа на организма, препоръчителните дози желязо обикновено не надхвърлят 15-18mg дневно, от които реално организмът усвоява около 0,5- 1mg. Ето защо, за поддържане на  силна имунна система в периоди на повишен здравен риск, грип и инфекции, диетата трябва да е балансирана по отношение на желязото. То трябва да е съобразено с дневните нужди и да не е в по-големи количества.

Много подходящи в случая са нискодозираните, но високоусвояеми форми на органично желязо.

Те подкрепят имунитета, като в същото време не създават предпоставки за „свръхрастеж“ на вредни микроорганизми и усложняването на инфекции. Когато нискодозираното желязо е разположено вътреклетъчно, например в състава на високоусвояеми органични комплекси, тогава то няма странични ефекти и действа в синергия с други много полезни съставки за стимулиране на имунитета.

Така е например в препарата Spirufer Alphyca, който е мощен природен имуностимулатор на основата на специален щам обогатени с желязо, биохелирани микроводорасли Спирулина.

Желязо, имуностимулатор, грип, имунитет
 • Формулата доставя нискодозирано клетъчно желязо под формата на високоусвояеми органични комплекси разположени вътреклетъчно, които надграждат множеството полезни ефекти на този мощен природен имуностимулатор.
 • Микроводораслите Спирулина в състава на Spirufer Alphyca допълнително подкрепят организма и имунитета с пълноценен растителен протеин, множество витамини и минерали, антиоксиданти, антивирусни пигменти като фикоцианин и други биологично активни молекули.
 • Освен за подсилване на имунитета, микроводорaслите Спирулина се използват и като пребиотик – храна за „полезните чревни бактерии“. Възстановяването на нормалната чревна микрофлора може да е особено необходимо в случай на усложнения на грипа, изискващи лечение с антибиотик.

Важно е да подчертаем, че постигането на здраве във всичките му аспекти е многофакторен процес и не зависи от промяната на един навик или приема на едно вещество или добавка. Заредете се с добро настроение, движете се активно, хранете се разнообразно и ще имате всички предпоставки да бъдете здрави. В случай на нужда от подсилване на имунитета, в периоди на повишен здравен риск, настинки и грип, можете да се доверите на Spirufer Aplhyca.

Spirufer Alphyca потвърждава максимата, че в определени случаи, „малкото е повече“.

Възползвайте се от промоцията ни сега!

За ограничен период получавате препарата с безплатна доставка и 100% гаранция за удовлетвореност от Alphyca. Ако не сте доволни от приема на продукта, просто ще ви възстановим парите.


НАТУРАЛНА ПОДКРЕПА ЗА ИМУНИТЕТА


Желаете ли повече пълноценно време без настинки и грип през зимата? 
Натурални решения за подсилване на имунитета.  Пресни микроводорасли отгледани в нашата ферма в комбинация с капсулни форми за оптимален ефект и удобен прием.

 • Промоция! Quick View

  Свежа Спирулина Alphyca 130гр.

  34.90 лв. 29.90 лв.
  Купи
 • Промоция! Quick View

  Програма Имуностимулатор

  174.50 лв. 129.90 лв.
  Купи
 • Промоция! Quick View

  SPIRUFER Alphyca®

  34.90 лв. 29.90 лв.
  Купи
 • Промоция! Quick View

  Семеен Пакет SPIRUFER Alphyca®

  104.70 лв. 79.90 лв.
  Купи
Безплатна доставка

Консултирай се с нашите специалисти на тел: 0877991179

 

Гаранция за удовлетвореност за всеки продукт!
Уверени сме в качеството на продуктите, които създаваме и техните ползи за Вас. 
Ако Вие не сте удовлетворени от приема на наш продукт, гарантираме Ви 100% връщане на цялата сума, която сте заплатили. 

Leave a Reply