Как да си направим пробиотично кисело мляко?

Как да си направим сами българско пробиотично кисело мляко?

Както подсказва заглавието, днес ще научим как да си направим домашно кисело мляко, но не какво да е, а българско пробиотично кисело мляко, подхранено с полезни микроводорасли Спирулина. Подобна здравословна комбинация в концентриран вид, може да откриете в най-новия ни продукт Algobiotic Alphyca, съчетаващ множеството полезни ефекти на микроводораслите Спирулина със силата на оригиналните български пробиотични щамове.

Тук ще научите повече как открихме, че можем да създадем по-добър пробиотик чрез Спирулина.

Ние от Alphyca разбираме от микроводорасли и познаваме много от техните интересни свойства. Оптималната чревна микрофлора се стимулира от вещества с подхранващо действие или т.нар. „пребиотици“. Научните данни и нашите експерименти показаха, че Спирулина може да бъде чудесен пребиотик. Микроводораслите съдържат подхраващ биоактивен комплекс от протеини, отделни аминокиселини, витамини група B и множество други пребиотични съединения, които правят Спирулина „суперхрана“ не само за организма, но и за полезната чревна микрофлора.

Водени от убеждението, че е добре да се приемат пробиотици от региона, който обитаваме, ние подбрахме 8 оригинални български щама, живи полезни пробиотични бактерии, и за максимален ефект ги подхранихме с пребиотични микроводорасли Спирулина. Тези съставки се допълват чудесно за балансиране на полезната чревна микрофлора и имунитета, като комбинацията съчетава подхранващото и имуностимулиращо действие на Спирулина, със силата на оригиналните български пробиотични щамове

И така микроводораслите ни помогнаха да създадем по-добър пробиотик чрез Спирулина – Algobiotic Alphyca®.

Това е иновативен синбиотик (пробиотик + пребиотик), съдържащ 8 щама живи млечнокисели и бифидобактерии, които се размножават бързо и ефективно в присъствието на подхранващия пребиотичен комплекс на микроводораслите Спирулина.

Сега ще демонстрираме това, като подквасим пробиотично мляко с помощта на Algobiotic Alphyca®


Какво ни е необходимо?

1. Algobiotic Alphyca® – 5 капсули.  ( ПОРЪЧАЙ ТУК )
2. Качествено прясно мляко, с избрана по вкус масленост – 1 литър.
3. Подходящ дебелостенен стъклен или керамичен съд или йогуртиера.
4. Подходящ размер картонена кутия, дебела хавлиена кърпа или одеяло.
5. Любопитство, експериментаторски дух и добро настроение. 🙂

Как подквасваме?


Стъпка 1

Поставяме прясното мляко в тенджера и го сваряваме до кипване. Това е особено важно в случай, че подквасваме непастьоризирано домашно прясно мляко.

Полезно:

Ако сме загубили опит или никога не сме варили прясно мляко, можем да попитаме по-възрастните, които много добре знаят как се прави. Те ще ни кажат, че прясното мляко прекипява и загаря лесно, така че идеалният вариант е да намерим в килера специалния съд за варене на мляко с двойно дъно или т.нар. млековарка. Ако ползваме обикновена тенджера, не трябва да чакаме млякото да прекипи и прелее, а само да се „надигне“. Това е точният момент да го свалим от „огъня“. Най-добре да повторим номера с „надигането“ 3 пъти, за да сме сигурни, че млякото е добре сварено.

литър мляко
подквасване на мляко

Стъпка 2

Отделяме 2-3 супени лъжици от току-що свареното мляко в отделна купичка, а другото количество оставяме да се охлажда докъм 40-45° C.

Полезно:

Прясното мляко за подквасване трябва да се охлади докъм 40-45 градуса, което най-добре се проверява с готварски термометър. Охлаждането става по-бързо, ако потопим тенджерата с врялото мляко в съд със студена вода и разбъркваме периодично. В зависимост от избраната изходна температура на подквасване (40 или 45° C) може да получим различни характеристики на пробиотичното мляко. Algobiotic Alphyca® е многощамов пробиотик, в който различните щамове имат различна температура на оптимална култивация – например Лактобацилус булгарикус и Стрептококус термофилус „обичат“ повече интервала 40 – 45 ° C, докато бифидобактериите 39 – 40 ° C.

оптимална температура на подквасване

В зависимост от избрания температурен режим и кой щам ще се размножи повече, млякото може да има различни характеристики. Лактобацилус булгарикус прави млякото „по-гъсто“, докато бифидомлеката са „по-течни“ и „слузести“. При липса на термометър или йогуртиера, температурата може да се провери и „на ръка“ като потопим пръст в млякото. Трябва да можем да го задържим 10-тина секунди без болка. Внимавайте – този вариант е най-лесния, но е свързан с опасност от изгаряне, замърсяване на млякото и грешки в температурата. Прекалено високата или ниска изходна температура и невъзможността за постоянното й поддържане с сред най-честите причини за неуспех в подквасването.

Стъпка 3

Няколкото лъжици прясно мляко, които отделихме в купичката ще се охладят сравнително бързо до стайна температура. В тях изсипваме прахообразното съдържание на 5 капсули Algobiotic Alphyca® и разбъркваме добре до получаването на „кашичка“, без плуващи „бучки“. Предварителното рехидратиране на тази закваска ще помогне на пробиотичната смес и микроводораслите да се „аклиматизират, активират и подготвят за работа“. Оставяме добре разбърканата закваска настрани и чакаме останалото мляко да се охлади докъм 40-45 °C.

смесваме закваската с прясното мляко

Стъпка 4

Следващата стъпка е да смесим цялото количество прясно мляко (40 – 45 ° C) с предварително подготвената закваска. Смесваме всичко и разбъркваме добре за около минута, след което разливаме в подходящ съд или йогуртиера.

Полезно:

На пробиотичните бактерии не им трябва много кислород, така че можем да налеем заквасеното мляко почти до ръба на съда, след което да го покрием плътно с кухненско фолио или подходящ капак. При липса на йогуртиера е добре да използваме дебелостенни стъклени или керамични съдове, които ще задържат нужната температура по-дълго. Металните съдове не са за предпочитане, защото освен че не задържат добре температурата, може да отделят вещества, пречещи на развитието на пробиотичните бактерии.

разбъркване при подквасване
Съд за подквасване на мляко

Стъпка 5

При наличие на йогуртиера, нагласяме желаната температура (40 – 45 ° C) При ползване на други съдове, е добре да намерим начин да поддържаме температурата най-дълго време.

Полезно:

Предварително затопляме избраните стъклени или керамични съдове, в които ще подквасим млякото. Най-лесно става като налеем и оставим в тях гореща вода от чешмата. След това може да използваме картонена кутия с подходящ размер, в която поставяме дебела хавлиена кърпа или одеало, което да покрие дъното и стените като „завивка“. Ние решихме да използваме специалната термоопаковка, в която нашите клиенти получават своите пресни микроводорасли Свежа Спирулина Alphyca®. Тя е проектирана да поддържа постоянна вътрешна температура и върши чудесна работа като „инкубатор“ за подквасване на млякото. Празните бурканчета от Свежа Спирулина са много подходящи за подквасване на пробиотично кисело мляко, като можете да съберете до 4 от тях (520 мл.) в стандартната ни термоопаковка, като я завъртите по определен начин.

Стъпка 6

Подквасеното и добре завито/опаковано мляко, оставяме на тъмно място за около 8 часа, без да го бъркаме, след което го преместваме в хладилник. В зависимост от поддържаната температура и време на подквасване, млякото може да има различни характеристики – по-гъсто „булгарикус“ мляко, по-слузесто „бифидомляко“ и т.н. Експериментирайте спрямо своите предпочитания.

подквасено мляко на тъмно
съдове за подквасване на мляко

Полезно:

Когато подквасваме мляко подхранено с полезни синьо-зелени микроводорасли Спирулина, процесът на млечнокисела ферментация обичайно се съпровожда с отделяне на съдържащия се в тях син пигмент фикоцианин, който има множество полезни свойства. Така подквасеното пробиотично кисело мляко е с чудесен кремообразен вкус и може да отдели свежозелена или яркосиня „суроватка“ или „цвик“, което е напълно нормално. Това невинаги се получава в домашни условия, но когато стане, прави млякото много атрактивно. Микроводораслите Спирулина най-често се утаяват на дъното на съда и носят приятен сладникав вкус.

пробиотично мляко
пробиотична закваска
подквасено мляко с пробиотик
кисело мляко със спирулина

Този своеобразен домашен експеримент за получаване на пробиотично кисело мляко чрез Algobiotic Alphyca®, ни показва, че формулата съдържа оригинални живи български пробиотични щамове. Синергичната комбинация на пробиотици с полезните микроводорасли Спирулина е нова синбиотична стратегия в подкрепа на храносмилателната система, нормалната чревна микрофлора и имунитета.

Algobiotic Alphyca® – по-добър пробиотик чрез Спирулина!

или на телефон: 0877991179


ПО-ДОБЪР ПРОБИОТИК ЧРЕЗ СПИРУЛИНА


Algobiotic Alphyca® – иновативен синбиотик (пробиотик + пребиотик Спирулина), съдържащ 8 щама живи млечнокисели и бифидобактерии.

  • ALGOBIOTIC Alphyca®

    19.90 лв.
    Купи
  • Свежа Спирулина Alphyca 130гр.

    Оценено на 4.78 от 5
    29.90 лв.
    Купи

Консултирай се с нашите специалисти на тел: 0877991179

 

Гаранция за удовлетвореност за всеки продукт!
Уверени сме в качеството на продуктите, които създаваме и техните ползи за Вас. 
Ако Вие не сте удовлетворени от приема на наш продукт, гарантираме Ви 100% връщане на цялата сума, която сте заплатили. 

Leave a Reply