Как да си направим сами българско пробиотично кисело мляко?
Както подсказва заглавието, днес ще научим как да си направим домашно кисело мляко, но не какво да е, а българско пробиотично кисело мляко, подхранено с полезни микроводорасли Спирулина. Подобна здравословна комбинация в концентриран вид, може да откриете в най-новия ни продукт Algobiotic Alphyca, съчетаващ множеството полезни ефекти на микроводораслите Спирулина със силата на оригиналните български пробиотични щамове.
Тук ще научите повече как открихме, че можем да създадем по-добър пробиотик чрез Спирулина.
Ние от Alphyca разбираме от микроводорасли и познаваме много от техните интересни свойства. Оптималната чревна микрофлора се стимулира от вещества с подхранващо действие или т.нар. „пребиотици“. Научните данни и нашите експерименти показаха, че Спирулина може да бъде чудесен пребиотик. Микроводораслите съдържат подхраващ биоактивен комплекс от протеини, отделни аминокиселини, витамини група B и множество други пребиотични съединения, които правят Спирулина „суперхрана“ не само за организма, но и за полезната чревна микрофлора.
Водени от убеждението, че е добре да се приемат пробиотици от региона, който обитаваме, ние подбрахме 8 оригинални български щама, живи полезни пробиотични бактерии, и за максимален ефект ги подхранихме с пребиотични микроводорасли Спирулина. Тези съставки се допълват чудесно за балансиране на полезната чревна микрофлора и имунитета, като комбинацията съчетава подхранващото и имуностимулиращо действие на Спирулина, със силата на оригиналните български пробиотични щамове
И така микроводораслите ни помогнаха да създадем по-добър пробиотик чрез Спирулина – Algobiotic Alphyca®.
Това е иновативен синбиотик (пробиотик + пребиотик), съдържащ 8 щама живи млечнокисели и бифидобактерии, които се размножават бързо и ефективно в присъствието на подхранващия пребиотичен комплекс на микроводораслите Спирулина.
Сега ще демонстрираме това, като подквасим пробиотично мляко с помощта на Algobiotic Alphyca®
Какво ни е необходимо?
1. Algobiotic Alphyca® – 5 капсули. ( ПОРЪЧАЙ ТУК )
2. Качествено прясно мляко, с избрана по вкус масленост – 1 литър.
3. Подходящ дебелостенен стъклен или керамичен съд или йогуртиера.
4. Подходящ размер картонена кутия, дебела хавлиена кърпа или одеяло.
5. Любопитство, експериментаторски дух и добро настроение. 🙂
Как подквасваме?
Стъпка 1
Поставяме прясното мляко в тенджера и го сваряваме до кипване. Това е особено важно в случай, че подквасваме непастьоризирано домашно прясно мляко.
Полезно:
Ако сме загубили опит или никога не сме варили прясно мляко, можем да попитаме по-възрастните, които много добре знаят как се прави. Те ще ни кажат, че прясното мляко прекипява и загаря лесно, така че идеалният вариант е да намерим в килера специалния съд за варене на мляко с двойно дъно или т.нар. млековарка. Ако ползваме обикновена тенджера, не трябва да чакаме млякото да прекипи и прелее, а само да се „надигне“. Това е точният момент да го свалим от „огъня“. Най-добре да повторим номера с „надигането“ 3 пъти, за да сме сигурни, че млякото е добре сварено.
Стъпка 2
Отделяме 2-3 супени лъжици от току-що свареното мляко в отделна купичка, а другото количество оставяме да се охлажда докъм 40-45° C.
Полезно:
Прясното мляко за подквасване трябва да се охлади докъм 40-45 градуса, което най-добре се проверява с готварски термометър. Охлаждането става по-бързо, ако потопим тенджерата с врялото мляко в съд със студена вода и разбъркваме периодично. В зависимост от избраната изходна температура на подквасване (40 или 45° C) може да получим различни характеристики на пробиотичното мляко. Algobiotic Alphyca® е многощамов пробиотик, в който различните щамове имат различна температура на оптимална култивация – например Лактобацилус булгарикус и Стрептококус термофилус „обичат“ повече интервала 40 – 45 ° C, докато бифидобактериите 39 – 40 ° C.
В зависимост от избрания температурен режим и кой щам ще се размножи повече, млякото може да има различни характеристики. Лактобацилус булгарикус прави млякото „по-гъсто“, докато бифидомлеката са „по-течни“ и „слузести“. При липса на термометър или йогуртиера, температурата може да се провери и „на ръка“ като потопим пръст в млякото. Трябва да можем да го задържим 10-тина секунди без болка. Внимавайте – този вариант е най-лесния, но е свързан с опасност от изгаряне, замърсяване на млякото и грешки в температурата. Прекалено високата или ниска изходна температура и невъзможността за постоянното й поддържане с сред най-честите причини за неуспех в подквасването.
Стъпка 3
Няколкото лъжици прясно мляко, които отделихме в купичката ще се охладят сравнително бързо до стайна температура. В тях изсипваме прахообразното съдържание на 5 капсули Algobiotic Alphyca® и разбъркваме добре до получаването на „кашичка“, без плуващи „бучки“. Предварителното рехидратиране на тази закваска ще помогне на пробиотичната смес и микроводораслите да се „аклиматизират, активират и подготвят за работа“. Оставяме добре разбърканата закваска настрани и чакаме останалото мляко да се охлади докъм 40-45 °C.
ПОРЪЧАЙ СВОЯ ПРОБИОТИК (ПРОМО ПАКЕТ)
Стъпка 4
Следващата стъпка е да смесим цялото количество прясно мляко (40 – 45 ° C) с предварително подготвената закваска. Смесваме всичко и разбъркваме добре за около минута, след което разливаме в подходящ съд или йогуртиера.
Полезно:
На пробиотичните бактерии не им трябва много кислород, така че можем да налеем заквасеното мляко почти до ръба на съда, след което да го покрием плътно с кухненско фолио или подходящ капак. При липса на йогуртиера е добре да използваме дебелостенни стъклени или керамични съдове, които ще задържат нужната температура по-дълго. Металните съдове не са за предпочитане, защото освен че не задържат добре температурата, може да отделят вещества, пречещи на развитието на пробиотичните бактерии.
Стъпка 5
При наличие на йогуртиера, нагласяме желаната температура (40 – 45 ° C) При ползване на други съдове, е добре да намерим начин да поддържаме температурата най-дълго време.
Полезно:
Предварително затопляме избраните стъклени или керамични съдове, в които ще подквасим млякото. Най-лесно става като налеем и оставим в тях гореща вода от чешмата. След това може да използваме картонена кутия с подходящ размер, в която поставяме дебела хавлиена кърпа или одеало, което да покрие дъното и стените като „завивка“. Ние решихме да използваме специалната термоопаковка, в която нашите клиенти получават своите пресни микроводорасли Свежа Спирулина Alphyca®. Тя е проектирана да поддържа постоянна вътрешна температура и върши чудесна работа като „инкубатор“ за подквасване на млякото. Празните бурканчета от Свежа Спирулина са много подходящи за подквасване на пробиотично кисело мляко, като можете да съберете до 4 от тях (520 мл.) в стандартната ни термоопаковка, като я завъртите по определен начин.
Стъпка 6
Подквасеното и добре завито/опаковано мляко, оставяме на тъмно място за около 8 часа, без да го бъркаме, след което го преместваме в хладилник. В зависимост от поддържаната температура и време на подквасване, млякото може да има различни характеристики – по-гъсто „булгарикус“ мляко, по-слузесто „бифидомляко“ и т.н. Експериментирайте спрямо своите предпочитания.
Полезно:
Когато подквасваме мляко подхранено с полезни синьо-зелени микроводорасли Спирулина, процесът на млечнокисела ферментация обичайно се съпровожда с отделяне на съдържащия се в тях син пигмент фикоцианин, който има множество полезни свойства. Така подквасеното пробиотично кисело мляко е с чудесен кремообразен вкус и може да отдели свежозелена или яркосиня „суроватка“ или „цвик“, което е напълно нормално. Това невинаги се получава в домашни условия, но когато стане, прави млякото много атрактивно. Микроводораслите Спирулина най-често се утаяват на дъното на съда и носят приятен сладникав вкус.
Този своеобразен домашен експеримент за получаване на пробиотично кисело мляко чрез Algobiotic Alphyca®, ни показва, че формулата съдържа оригинални живи български пробиотични щамове. Синергичната комбинация на пробиотици с полезните микроводорасли Спирулина е нова синбиотична стратегия в подкрепа на храносмилателната система, нормалната чревна микрофлора и имунитета.
Algobiotic Alphyca® – по-добър пробиотик чрез Спирулина!
или на телефон: 0877991179
ПО-ДОБЪР ПРОБИОТИК ЧРЕЗ СПИРУЛИНА
Algobiotic Alphyca® – иновативен синбиотик (пробиотик + пребиотик Спирулина), съдържащ 8 щама живи млечнокисели и бифидобактерии.
Консултирай се с нашите специалисти на тел: 0877991179
Гаранция за удовлетвореност за всеки продукт!
Уверени сме в качеството на продуктите, които създаваме и техните ползи за Вас.
Ако Вие не сте удовлетворени от приема на наш продукт, гарантираме Ви 100% връщане на цялата сума, която сте заплатили.