11 причини да отслабвате като ядете (част 2)

6. Естествените храни не съдържат изкуствени трансмазнини

здравословни-храни-и-спирулина

Ако има едно нещо, в което учените са напълно единодушни, то това е че трансмазнините са лоши за вашето здраве и вашата талия. Тези мазнини се произвеждат изкуствено чрез добавяне на водород в растителни масла. Тази преработка се прави с цел увеличаване срока на годност, подобряване на вкусовите качества и намаляване на цената на обработените продукти. Обикновено на етикета на такава храна е отбелязано, че продуктът е хидрогениран или частично хидрогениран, което е причина да го избягвате.

Ето някои от най-типичните представители на хидрогенирани храни:
Бисквити, торти, пайове, крекери – обикновено на етикета е отбелязано, че не съдържат транс мазнини, но това е защото те са превърнати в други съединения. Всички „купешки“ сладкиши имат в състава си транс мазнини, на които се дължи удължената им трайност и пристрастяващ вкус;
Маргарин – някои марки премахнаха транс мазнините, но все още четете етикета внимателно ако въобще купувате този продукт;
Замразени полуфабрикати – едно парче замразена пица например съдържа повече от 1гр. изкуствени транс мазнини например;
Пуканки за микровълнова – изключително богат на вредните мазнини продукт – над 5гр. в една порция. Абсолютно задължително и лесно е да се замени с истинска царевица, която можем да си приготвим по познатия начин;
Бонбони – страхотен източник на транс мазнини и прости захари без никаква хранителна стойност.

В подкрепа на твърдението, че изкуствените трансмазнини влияят на теглото е едно проучване проведено с маймуни. Тези, които са яли храни с изкуствени транс мазнини, са увеличили теглото си средно със 7,2% повече в сравнение с маймуните, които са хранени с богата на мононенаситени мазнини храна. Интересното е, че всички мазнини, които маймуните са натрупали, са в областта на корема, което увеличава риска от сърдечни заболявания, диабет, метаболитен синдром и други.
За щастие, естествените сурови храни не съдържат изкуствени транс-мазнини. Някои от тях, като говеждо, телешко и агнешко, съдържат естествени транс-мазнини, които – за разлика от изкуствените транс мазнини – са безвредни.

Изкуствените транс мазнини увеличават натрупването на мазнини и повишават риска от много заболявания. Суперхраните не съдържат изкуствени транс-мазнини.

7. Помагат ви да ядете по-бавно

Отделянето на достатъчно време за хранене и яденето бавно е съвет на диетолозите, който често се пренебрегва. Когато се храните бързо има опасност да поемете два-три пъти повече храна, докато мозъкът получи сигнал, че сте сити. Естествените храни могат да помогнат за забавяне на храненето ви, тъй като те обикновено имат по-твърда и влакнеста текстура, която предполага повече дъвчене. Създайте си навик да дъвчете повече – ще усетите чувството за ситост с по-малко храна.

яжте здравословна храна

Установено е, че тези, които дъвчат всяка хапка 40 пъти ядат около 12% по-малко храна, отколкото тези, които дъвчат по 15 пъти например. Хормоналните нива също са различни – хирата, които дъвчат повече има по-малко хормон на глада (грелин) в кръвта след хранене и повече от хормоните на ситостта – глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1R) и холецистокинин (ССК).

Естествените храни ще ви накарат да дъвчете повече. Това може да намали апетита ви и да ви засити с по-малко храна.

8. Реалните храни могат да намалят желанието за сладко

здраво-семейство-се-храни-здравословно

Най-голямото предизвикателство при загуба на тегло често не е диетата, а по-скоро борбата със сладките храни. Това е предизвикателство, особено ако сте човек, който яде много сладкиши. Сладките плодове като малини, ягоди, праскови и др. могат да са чудесен източник на по-здравословна захар, когато започвате диета. Освен това вкусовите предпочитания на човек могат да се възпитават и променят с времето, като по този начин може да ограничите приема на вредна захар от сладките рафинирани храни.

Храненето с повече естествени храни може да помогне на вашите вкусови рецептори да се адаптират и желанието ви за „сладкиши“ да намалее или дори да изчезне.

Естествените храни са по-здравословен източник на захари. Храненето с тях променя хранителните ви навици в положителна посока, намалява глада и желанието за хапване на „сладичко“.

9. Можете да ядете повече и пак да отслабвате

Едно голямо предимство на естествените храни е, че те обикновено запълват повече чинията преработените храни, като същевременно осигуряват по-малко калории. Това е така, защото суровите натурални храни са богати на кислород и вода, които не съдържат калории. Например, 200 грама варена тиква съдържа около 40 калории и ще заема по-голяма част в чинията от филийка хляб, съдържаща около 65 калории.

яжте здравословна храна

Храни с по-малко калории и повече обем ще ви заситят по-бързо и ще приемете по-малко калории. Те раздуват стомаха и рецепторите му сигнализират на мозъка да спре да се храни. Мозъкът реагира, като произвежда хормони, намаляващи апетита. Консумирайте храни, богати на вода и кислород, но с малко калории като тиква, краставици и горски плодове.

Естествените храни обикновено имат по-малко калории на грам, отколкото преработените. Консумирайте храни, богати на вода и кислород, но с малко калории като тиква, краставици и горски плодове.

10. Те ще намалят консумацията на преработени храни

Затлъстяването е огромен здравен проблем в световен мащаб. Над 1,9 милиарда души над 18-годишна възраст са с наднормено тегло или със затлъстяване. Естествено, бързото нарастване на затлъстяването е започнало с широкото навлизане на преработените храни и полуфабрикатите.

Пример за тези промени може да се види в едно мащабно проучване, което наблюдава връзката между консумацията на полуфабрикати и затлъстяването в Швеция между 1960 и 2010 г. Проучването установява 142% увеличение на потреблението на преработени храни, 315% увеличена консумация на Кока-кола и 367% увеличение на консумацията на junk food, като чипс и бонбони. В същото време честотата на затлъстяването се е увеличила повече от два пъти, от 5% през 1980 г. на над 11% от хората през 2010 г. Заместването на полуфабрикатите с природни храни намалява приема на горните, които осигуряват малко хранителни вещества и на практика са само празни калории, увеличаващи риска за здравето.

Приема на повече природни храни води до ограничаване на полуфабрикатите, а оттам и на намаляване на теглото, тъй като в същото количество храна вече ще получавате по-малко калории.

11. Реалните храни ще ви помогнат да направите промяна в начина на живот

Една екстремна диета може да ви помогне да отслабнете бързо, но запазването на резултата е най-голямото предизвикателство. Повечето диети, основани на калориен дефицит ви помагат да постигнете целта си, като ограничите хранителните групи или драстично намалите калориите. За съжаление, обикновено такива диети не са никак щадящи за организма и не могат да станат ежедневие.

Тук е мястото, където диетата, основана на природни храни, може да ви помогне да отслабнете и да поддържате резултатите в дългосрочен план. Те се основават на заместването на храни, със здравословни такива – добри за талията и вашето здраве. Въпреки че този начин на хранене не дава експресни резултати и загубата на тегло отнема повече време, е по-вероятно да имате дългосрочни ползи, защото сте направили промяна в начина си на живот.

Пренасочването на фокуса към ядене на природосъобразни храни, вместо нискокалорийна диета, може да ви помогне да отслабнете и да поддържате резултата в дългосрочен план.

Когато говорим за естествени природни храни, обикновено разбираме плодове, зеленчуци, ядки, нерафинирани зърнени храни, месо и риба – всички хранителни продукти, резултат от еволюцията на нашата планета. Но има суперхрани, които са се появили много преди появяването на флора и фауна, каквито имаме в наши дни. Тези суперхрани са с непроменен състав хилядолетия наред и са устояли на въздействието на времето като са били храна за древни цивилизации. Има толкова много причини да направите спирулина част от ежедневието си, на които не можем да се спрем в няколко реда. Инвестирайте в здравето си – отделете малко време да се запознаете с материалите за Свежа Спирулина в блога ни и сами ще се убедите, че тя е страхотна добавка в менюто на малки и големи.

Ние можем да Ви осигурим спирулина, а от вас е желанието за повече здраве и бодър дух!

 

 

33.90 лв.Добавяне в количката

Leave a Reply