6 изненадващи факти за готварската сол

Старата българска шега от 80те години твърдеше, че агентите ни на Запад ги разкривали по навика да чукат силно солницата в масата в ресторанта, за да осолят изобилно ястието. Солта винаги беше леко влажна и трябваше огромно усилие, за да осолиш. Можете ли да си представите живота без готварската сол? Нека да осолим добре познанията ви за нея…
– Ако рязко намалим или спрем приема на сол, намаляваме риска от инсулт с 22 процента и от инфаркт с 16 процента. Не е лошо да се замислите.
– Доктор Валтер Кемпнер? Говори ли ви нещо това име? Той нашумява през 40-те години на 20 век с неговата диета, базирана на ориз и плодове, с много малко съдържание на мазнини и протеин. Резултатите са зашеметяващи – хора със затлъстяване, със стойности на кръвното 240/150, само със спазване на диетата, успява да свали кръвното до 105/80. Все още не били измислени модерните лекарства за хипертония, хората са разчитали само на иновативните подходи на лекарите. Доктор Кемпнер въвел следната терапия – бял ориз, захар, плодове, сокове, витамини и желязо (около 2000 калории дневно, с много ниско съдържание на сол). При голям процент от пациентите му това подействало, при това в години, в които средната продължителност на живота на сърдечно-болния с високо кръвно (като това, което споменахме по-горе) не продължавала над 6 месеца. Той бил и първият, който заговорил публично за вредите от употребата на солта.
– Солта в миналото била толкова дефицитна и скъпа, че я наричали “бяло злато”. В Етиопия тя била официална валута. Почти до началото на 20 век.
– Прекалено много сол наистина може да ви убие. Дозата е 1 грам на килограм телесно тегло. Това било предпочитан начин за самоубийство в Китай, особено сред благородниците. Красив и скъп начин да напуснеш този свят с неподозирана деликатност.
– Солта е фатална не само за хората, но и за бълхите. Ако домашният ви любимец е довел неочаквани гости, просто поръсете килимите с готварска сол. Резултатите са бързи и ефикасни.
– Ако средният прием на сол е 5 грама на ден (при норма два пъти по-малко), в Южна Африка ядат двойно повече – почти 10 грама. По-голямата част от солта се приема с употребата на консервирани или обработени храни.
– Прекалено много сол ви убива, но също така, липсата на сол е фатална за здравето ви. Болестното състояние се нарича Хипонатремия и негови симптоми са промяна в менталния статус, гърчове и кома, анорексия, гадене и повръщане, мускулни крампи.

Ще се радваме да ви замислим с тази статия, за да можете да прецените сами – дали вкусът на соленото си струва риска? Вероятно не си.

спирулина, spirulina, прясна спирулина, жива суперхрана

Ние можем да Ви осигурим Свежа спирулина на най-добра цена, а от вас е желанието за повече здраве и бодър дух!

 

 

33.90 лв.Добавяне в количката

Leave a Reply