Диетите и децата

Основни принципи на храненето при децата

Храненето при децата се основава на същите принципи както при възрастните. Всеки се нуждае от – протеини, въглехидрати, мазнини, минерали и витамини. Децата обаче имат нужда от различно количество от тези вещества, в зависимост от възрастта си. За все още растящия организъм най-голямо значение имат протеините и витамините. Те са главен “строител” на новите тъкани и децата имат нужда от по-големи количества от тях, отколкото възрастните.

За повечето съвременни деца думата “диета” най-често означава “глад”. Дори 6 годишните вече говорят за диети, често защото са чули за тях от майките си. При подрастващите, обаче “диетите” във вида “глад” са не само вредни, но и опасни. За организма, който все още расте е от съществено значение да приема всички хранителни вещества, необходими за правилната обмяна и изграждане на тъканите. Ако детето, по някаква причина, започне само да се ограничава, възможно е да реши да не яде, точно нещата, от които има най-голяма нужда. За това е важно родителите да обръщат внимание колко и какво яде и дали не “спазва” някаква диета, която само е измислило.

Младият организъм не може да се развива с нормалните темпове, ако нещо в храната липсва.
От значение е не само колко се яде, но и какво точно, защото често се оказва, че в храната няма достатъчни количества от необходимите вещества, а понякога в хранителните продукти присъстват вещества, които могат и да навредят на младия организъм – несъмнено най-голяма вреда причиняват хормоните, антибиотиците и консервантите, най-често попадащи на масата ни с месото, което консумираме. Доставяйки на организма така желаните белтъчини, месото носи със себе си и тези допълнителни нежелани вещества. Възможност за избягване на негативните ефекти на консумацията му е замяната на животински протеин  с растителен.

Един от най-добрите източници на чист протеин е Спирулина. Синьо-зеленото водорасло, използвано от коренното население на Африка и Мексико в продължение на хиляди години като единствен източник на протеин, може да достави на организма достатъчно количество от незаменимите аминокиселини (тези, които организмът не може да изработи сам). Те участват във всички синтезни процеси в клетката и липсата им може да причини почти всичко – от кожни проблеми и алергии, до депресивни състояния и забавяне на растежа. Спирулина е и един от най-добрите антиоксиданти – тя успешно елиминира тежките метали и токсичните съединения в организма, намалява риска от анемии и е силно ефективна при контрола на все по-често срещаните алергичните състояния при децата.

От съществена важност е всичко, което хапват децата, да им бъде вкусно. Свежа Спирулина Alphyca е подходящ кандидат за топ суперхрана, тъй като има неутрален вкус и мирис и е изключително лесна за прием от всеки.

В менюто на всяко дете трябва да присъстват:

ПРОТЕИНИ – в най-големи количества се съдържат в:
Спирулина, риба и морски дарове, яйца, бобови, грах, сурови ядки, семена, чисто нетлъсто месо.
ПЛОДОВЕ
Сурови, сушени или под формата на фреш или смути.
ЗЕЛЕНЧУЦИ
Тъмнозелени, червени и оранжеви зеленчуци. Грах, бобови, нишестени.
ЗЪРНЕНИ ХРАНИ
Пълнозърнести продукти, овесени ядки, киноа, кафяв или див ориз.
МЛЕЧНИ ХРАНИ
Натурално кисело мляко, нискомаслено сирене. Разбира се, важно е съответните продукти да са истински, а не имитиращи продукти.
Желателно е децата да консумират достатъчно количество свежи, сурови храни, приготвени без термична обработка. Термичната обработка унищожава много от витамините и антиоксидантите в хранителните продукти.
Свежа спирулина Alphyca и тук е на първо място с високата концентрация на витамини и антиоксиданти в усвоима форма.

спирулина, spirulina, прясна спирулина, жива суперхрана

Ние можем да Ви осигурим Свежа спирулина на най-добра цена, а от вас е желанието за повече здраве и бодър дух!

 

 

33.90 лв.Добавяне в количката

Leave a Reply