Какво точно е детокс?

Най-общо казано, детоксикацията е процес, при който променяме хранителните си навици, за да изчистим тялото си от токсини. Тези промени обикновено включват въздържане от определени вредни храни с цел оптимизиране на жизнените процеси. Някои промени се прилагат временно, като детокс програмите, а други е желателно да са перманентни, за да имаме дългосрочна полза.

Кои са всъщност токсините в тялото?

Токсини са всички вещества, които могат да имат отровно действие или са с отрицателни последици за здравето. Токсини могат да бъдат тежки метали, химикали, замърсители, изкуствени хранителни съставки, пестициди и отрови, които причиняват увреждане на тялото. “Токсин” е много обширно понятие и често използван термин в наши дни. Изкуствено създадените химикали могат да бъдат токсини, но и естествени вещества също може да са обект на детокс програма. Арсенът е естествен токсин, както и змийската отрова например.

Ние сме в постоянен контакт с вредни организми и замърсители. Те са в питейната вода, в нашата храна и във въздуха, който дишаме – невъзможно е да избегнем тотално влиянието им. Най-голямата вреда за здравето ни, обаче не идва от фактът, че постоянно сме изложени на вредни влияния, а от това, че токсините имат кумулативен ефект – натрупват се в тялото и трябва да се отделят периодично.

За щастие има начини да се противодейства на някои токсини и замърсители. Природните процеси на детокс на тялото ви съществуват, за да се справят с вредите, които не можем да избегнем. Въпреки, че тялото ни има механизми за пречистване, от изключителна важност е ние да му дадем важни вещества, служещи като катализатор на естествените процеси на детокс.

Естествено пречистване на тялото

Човешкото тяло има естествена способност за отделяне на вредните субстанции. Всъщност тялото разполага с няколко системи за отстраняване на отпадъците. Отделителната и храносмилателната системи играят най-важна роля за пречистването. Техни са и най-очевидните признаци на естествен детокс – съответно уринирането и дефекацията. Основните органи, съставляващи т.нар екскреторна система, са кожата, черния дроб, белите дробове, дебелото черво и бъбреците.

Може би сте изненадани да научите, че кожата ви е част от вашата екскреторна система, но това е вярно – потните жлези освен за температурна регулация служат и за отделяне на отпадъчни продукти от метаболитните процеси. Потейки се, човек се избавя от живака, арсена, отровите и някои отпадъци от лекарствата които приемаме например. На това всъщност е основан и лечебният ефект от парните бани.

Ролите на другите органи са също толкова важни. Задачата на черния дроб е да филтрира и изхвърля отпадъци, хормони, наркотици и други чужди вещества. Белите дробове помагат за отстраняването на въглеродния диоксид. Дебелото черво има няколко важни задачи. То абсорбира водата и полезните нутриенти в храната,  превръща отпадъците в изпражнения и ги чрез дефекация. Бъбреците филтрират кръвта и помагат за отстраняване на отпадъците от тялото чрез уриниране.

Тяло ни разчита на тази система, за да е в добро здраве. Естественият детокс е процес, който тече 24 часа в денонощието. Дори мозъкът ви изхвърля токсините, докато спите. От изключителна важност е да се грижите за тези органи и за да им позволите да функционират правилно и пълноценно.

Нуждае ли се тялото ни от детокс програма?

Ето 14 признака, които са индикация за лошо функциониране на екскреторната система

Отбележете си колко от тях са ви се случили в последните 3 месеца:

1. Обложен език, лош дъх;
2. Задържане на течности, чувство за подуване на крайниците или лицето;
3. Дисбаланс в теглото, натрупване на мазнини;
4. Увеличен апетит, проблеми с кръвната захар;
5. Симптоми от страна на стомаха, черния дроб, жлъчния мехур, панкреаса или червата;
6. Киселини, запек, подуване и тежест в коремната кухина;
7. Топли вълни, прекомерно изпотяване;
8. Обриви, петна или сърбеж на кожата;
9. Сутрешна умора, която не се влияе от количеството на съня;
10. Безсъние, ранни събуждания;
11. Трудно съсредоточаване, проблеми с рутинните задачи;
12. Понижен имунитет, често боледуване, различни инфекции;
13. Повишено нервно-психическо напрежение, стрес, тревожност;
14. Повишена чувствителност към фактори на околната среда и алергии, различни аромати, подправки, храни и алкохол.

Ако сте се сблъсквали с 4 или повече симптома в последните 3 месеца, имате нужда от детокс програма.

Видове детокс

 

Краткосрочен детокс

 1. Плодов детокс

Пречистването на основата на плодове е чудесен избор за детокс без да се налага да гладувате. Приемът на достатъчно количество плодове, комбинирани със суперхрани може да увеличи енергийните Ви нива, да помогне за управление на теглото и дори да намали вероятността от инсулт. Можете да правите плодов детокс с разнообразие от плодове или като ядете само един вид плод. Изберете плодове, които харесвате, за да не се чувствате дискомфортно. Много важно е и суперхраната, която ще използвате като част от детокс програмата да е с неутрален вкус. Най-пододяща за това безспорно е Свежа Спирулина. Плодовият детокс не бива да продължава повече от 7 дни. Ето няколко конкретни примера:

 • Яжте цитрусови плодове. Портокалите, мандарините, грейпфрутите, лимоните и лаймовете имат най-добри пречистващи свойства. Можете да ги ядете сами или да ги комбинирате с други плодове. Приемайте по 1 ч.л. Свежа Спирулина на всяко ядене. Отново не превишавайте 7 дни само на плодове.
 • Опитайте детоксикация с грозде. Гроздето съдържа вид естествен фенол – ресвератрол, който действа като антикоагулант може да подпомогне превенцията срещу рак и диабет. То също така е чудесен източник на калий и витамин С. Не яжте друг плод при детокс програма с грозде. Достатъчно количество витамини, минерали и антиоксиданти ще получите при смесването му със суперхрана. Продължителността на такава програма е максимум 5 дни.
плодов детокс
 1. Детокс с течности

По време на тази програма се консумират само 2-3 вида течности (вода, чай, плодов сок, зеленчуков сок и / или протеинови шейкове). Течните диети са добра подготовка преди диета, основана на калориен дефицит и се смята, че очистват тялото ви от определени токсини, въпреки че няма конкретни изследвания, които да подкрепят това твърдение.

 • Не забравяйте да включите богата на бързо усвоими хранителни вещества суперхрана, за да сте сигурни, че тялото Ви получава необходимите нутриенти. Ето най-подходящата: СвежаСпирулина
 • Ако целта Ви е да отслабнете, тогава ще трябва да промените хранителните си навици, след като течният детокс приключи. В противен случй рискувате да станете жертва на т.нар. „йо-йо ефект“.
3-дневен течен детокс режим
 1. Яжте само плодове и зеленчуци в продължение на 7 дни.

Плодовете и зеленчуците съдържат витамини, минерали и други хранителни вещества, които поддържат тялото Ви жизнено и здраво. Не забравяйте да ядете разнообразна комбинация от продукти, за да сте сигурни, че получавате правилните хранителни вещества. Използвайте следното ръководство, за да определите какво да ядете по време на този детокс:

 • Набавете си фибри от черен или бял боб, ябълки, соя, боровинки и артишок;
 • Приемайте храни, богати на калий – моркови, банани, маслен боб, картофи, варени зеленчуци и сладки картофи;
 • Не забравяйте Витамин С – киви, ягоди, карфиол, домати, портокали, брюкселско зеле, манго и камби;
 • Ще имате нужда и от фолиева киселина от варен спанак, пъпеши, аспержи, портокали и грах;
 • Приемайте мазнини чрез консумация на авокадо, маслини или кокос;
 • Идеална добавка към всяка една част от тези продукти е 1 с.л. от синьо-зеленото водорасло Спирулина. Интересни рецепти как да го ползвате в ежедневното си меню има тук.
най-добрите плодове и зеленчуци за детокс

Дългосрочни детокс практики

Ето принципите, които е добре да се спазват в дългосрочен план, с цел минимизиране на вредното влияние на свободните радикали и токсичните вещества:

 1. Яжте биологично отглеждани продукти и месо. Конвенционалните продукти се отглеждат с химически торове и синтетични инсектициди, а органичните – с естествени торове и пестициди. Органичните меса имат много по-малко вредни антибиотици, хормони на растежа и лекарства, с които се хранят животните в съвременните ферми.

 

 1. Пийте достатъчно вода. Получаването на достатъчно вода е от съществено значение за вашето здраве. Водата спомага за поддържането на нивата на телесните течности, което от своя страна е много важно за бъбреците и тяхната функция да чистят основния токсин в организма, азота от урината и кръвта.
 • Пийте лимонена вода. Добавяйте сок от лимон, портокал или лайм към водата си през целия ден. Тези плодове съдържат лимонена киселина, която помага на тялото ви да намали мазнините. Плюс това, добавянето на вкус към водата може да Ви накара много по-лесно да изпиете така необходимите 8 чаши дневно J! Почистете зъбите между храненията, за да предотвратите киселинната ерозия от цитрусите

 

 1. Откажете алкохола. Изследванията показват, че алкохолът може да бъде свързан с появата на някои видове рак, включително рак на гърдата при жените. Разбира се не е нужно да го ограничавате напълно – позволявайте си най-много една чаша вино или бира

 

 1. Избягвайте да добавяте захар. Консумирането на повишено количество захар може да доведе до критични нива на кръвната Ви захар, което ви поставя в по-голям риск от сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак. Четете внимателно всички етикети на продуктите за хранителните стойности и внимавайте с тези, в които има добавена захар – хляб, дресинги, сосове.

 

 1. Ограничавайте излагането на вредни токсини от въздуха. Те включват въглероден оксид, радон и азбест и всички могат да бъдат намерени в домовете.
 • Въглеродният оксид е летален газ без мирис, който се произвежда от пещи, грилове и автомобилни двигатели. Страничните ефекти включват главоболие, световъртеж и летаргия. Обръщайте внимание за появяване на симптом за отравяне с въглероден оксид във вашия дом и поддържане дома си проветрен.
 • Домовете и сградите трябва да бъдат задължително тествани за азбест и радон.

 

 1. Медитирайте. Много религии и философии защитават постенето като начин за пренасочване на съзнанието и развиване на духовен мир. Докато детоксикирате тялото си, опитайте се да се отървете от недоволство, гняв, тъга и други негативни чувства. Използвайте времето, в което обикновено се храните или готвите, за да мислите за целите и стремежите си. Записвайте позитивните си мисли в дневник.

 

 1. Не прекалявайте: Преди всичко, намерете балансирана и реалистична програма, която съчетава ежедневното упражнение и промените в здравословното хранене с редовен, квалифициран надзор от медицнско лице. Не забравяйте, че се опитвате да поставите основите на здравословни навици – не натоварвайте тялото си с бързи, крайни и неустойчиви промени. Опитайте се да избегнете шока след спирането на детокса.

ПОРДУКТИ В ПОДКРЕПА НА ТВОЯТА ДЕТОКС ПРОГРАМА


 • Замразена Свежа Спирулина Alphyca®

  33.90 лв. Купи
 • Свежа Спирулина Alphyca 130гр.

  33.90 лв. Купи

Наистина ли детокс програмите са ценни за теб?

 1. Прилив на енергия

Повечето хора, прилагащи детокс програми споделят, че са станали по-енергични. В това определено има резон, защото, докато сте в детокс, спирате притока на вещества, които са ви причинявали вреда на първо място. Чрез спирането на захарта, кофеина, ненаситените и наситени мазнини и замяната им с пресни плодове и зеленчуци ще получите естествен енергиен тласък, който няма да бъде последван от рязък спад. Необходимостта от добро хидратиране, докато се пречиствате също може да бъде причина за повишена енергия, ако преди това не сте давали достатъчно вода на тялото си.

 1. Освобождаване от всякакви отпадъчни продукти

Най-важната полза от здравословното хранене, е че помага на тялото да се отърве от всякакви отпадъчни продукти. Повечето програми за детокс действат чрез стимулация на функциите на черния дроб, бъбреците и дебелото черво. Прочистването на дебелото черво е важна част от процеса на детоксикация, тъй като тези токсини трябва да напуснат тялото, а задръстеното дебело черво може да ги накара да се върнат отново в тялото вместо да бъдат изхвърлени чрез дефекация. Редовната консумация на плодове и зеленчуци дори след приключване на програмата е важна, за да се запазят добре проводими черва.

 1. Помага при отслабване

Ясно е, че една диета за пречистване ще ви накара да отслабнете в краткосрочен план, но по-мъдро би било да установите дългосрочни полезни хранителни навици и да се отървете от нездравословните такива. В медиите често се тиражират хранителни режими с драстично намаляване на калориите за бърза загуба на тегло, но тези резултати няма да траят дълго, ако не замените перманентно лошите храни с добри, и не използвайте прилива на енергия, за да се спортувате повече и да сте по-активни като цяло.

 1. По-силна имунна система

Когато пречиствате тялото, помагате на органите си да функционират правилно и ефективно. Това дава тласък и на имунната ви система, тъй като абсорбирате по-добре нутриентите, включително и витамин С. Много от храните, които се приемат при детоксикация, ще помогнат на лимфната Ви система, която играе важна роля за поддържането здравето и добрия тонус. Добре е програмите за детокс да се съчетават и с леки упражнения, които помагат на лимфната течност да циркулира по-активно през тялото, укрепвайки по този начин имунната сили на от организма.

 1. По-красива и еластична кожа

Кожата е най-големият човешки орган и е нормално да индицира промени в положителна посока при очистване на организма. Сауната е чудесен начин да ускорите освобождаването от токсини чрез обилно потене. Определено след активен детокс режим, хората се сдобиват с по-чиста и гладка кожа. Установено е, че детоксикацията може да пребори акнето, въпреки привидното му задълбочаване по време на процеса на изхвърляне на токсини. Освен по-ясно изразеното акне, е възможно кожата ви да загрубее на места и да ви сърби, но това е част от процеса на пречистване и е знак, че постигате резултати.

 1. По-свеж дъх

Твърди се, че един ако някой има лош дъх, то това е свързано с натрупване на отпадъчни вещества в червата му, които понякога са в количества 2-3 пъти повече от хора с нормална перисталтика. По време на детокса, когато храносмилателната система функционира добре отново, дъхът се подобрява. Подобно на кожата и тук можем да имаме временно влошаване по време на детокса, но крайният резлтат определено ще Ви накара да сте по-спокойни при близки разговори с други хора.

 1. Помага за „изтриването“ на вредни хранителни навици

Трудно е да се промени дългогодишен навик, а програмата за детокс е един от начините да направите крачка към новите си здравословни навици. Ако имате пристрастеност към захар, кофеин, пържени или панирани храни, можете да използвате очистващата програма като помощник за потискане на апетита. Тялото ни изпраща сигнали на мозъка, че е гладно, когато не сме му осигурили дневната доза и разнообразие от нутриенти независимо, че сме приели достатъчно като количество храна. По тази причина ако просто се опитате да откажете вредните храни или напитки, без да ги замените с важните за организма нутриенти ще изпитвате постоянен глад и лесно ще се върнете към старите си навици. Ако очистите тялото и замените тези храни с по-здравословни, преходът ще е много по-плавен и е по-вероятно да си изградите нови по-здравословни навици.

 1. Стимулира мозъчната дейност – мислите по-ясно

Добра програма за детокс е свързана и с душевното Ви състояние по време на почистването. Медитацията е страхотно средство да постигнете и духовно, наред с физическото равновесие. Някои хора споделят, че съзнанието им се избистря и са в състояние да мислят по-ясно по време на детоксикация. Това вероятно се дължи на факта, че богатите на мазнини храни, ни карат да се чувстваме летаргични и могат сериозно да повлияят на качеството и бързината на мисълта.

 1. По-здрава коса
здрава и сияйна коса със спирулина

Ако косата Ви си е на мястото, това не означава, че е здрава, тъй като целият й растеж се случва в рамките на космения фоликул. Ето защо е важно да поддържате пълноценното функциониране на тялото си чрез редовен детокс. Когато косата Ви расте без да се възпрепятства от вътрешните токсини, ще видите и усетите разликата – тя става по-блестяща и се усеща по-мека на пипане. Детоксирането не е достатъчно да спре мъжката плешивост, но помага възстановяването на космения фоликул и по-бързия растеж на косата.

 1. Приятно чувство на лекота

Една от документираните ползи от детоксикацията е чувството на лекота. Причините за това са няколко, и чувството е много добре изразено, когато правим пречистване на дебелото черво като част от програмата. Първата причина е спирането на приема на храни, които образуват тежест в стомаха и ги заменянето им с пресни органични плодове и зеленчуци. Втората е, че хранейки се с богати на нутриенти храни усещането за ситост се появява по-бързо, Вие не преяждате и не се подувате. Като добавим и прилива на  енергията по време на здравословно хранене, Вие наистина се чувствате физически по-леки и жизнени.

 1. Ползи срещу стареене

Постоянната борба с токсините, която тялото ни води, е фактор, допринасящ за процеса на стареене. Чрез намаляване размера на щетите, причинени от свободните радикали на организма, се наблюдават дългосрочни ползи в увеличаване на продължителността на живота. Когато приключите с програмата си за детоксикация, е много важно да не се връщате към вредните навици, които допринасят в тялото Ви да се трупат повече токсини. Придържането към не толкова строга диета и ежедневната физическа дейност са чудесно продължение след здравословен детокс.

 1. Подобрено чувство за благополучие

Когато детоксикарате, се чувствате добре а когато се чувствате добре, се случват хубави неща. Пречистването често се използва, за да отслабнете или да започнете нова диета, но всъщност няма по-добра причина да го направите, от това че ще се чувствате по-добре. Когато човек се чувства добре, животът му се подобрява във всички аспекти –  подобряват се взаимоотношенията с други хора, производителността в работата, наблюдава се повишен тонус и жизненост – дори късметът ни започва да работи повече J.

Приготви се!

За да бъдете успешни в нещо, подготовката е ключова. Причината, поради която правите това почистване на първо място, е най-вероятно, защото искате да сте здрави. Колкото по-важна и ясна е целта Ви, толкова по-отговорно и ангажирано ще действате, за да я постигнете. За тази цел направете следната подготовка преди детокс:

1) Напишете на лист какво точно искате да постигнете с очистването – не просто „Да съм по-здрав“, а по-конкретно – „Искам да не ме боли глава“, „Искам да не се чувствам отпаднал“, „Искам да се концентрирам по-лесно“ , „Искам да сваля 3 кг.“ и т.н.;

2) Най-малко два дни, преди да започнете почистването, е разумно да започнете да замествате  вредните храни и напитки. Това ще подготви тялото ви за детокс, така че то да не се шокира и да избегне някои неудобни симптоми при очистване.

Заменете ежедневната си храна и навици с:

– По-леки бобови култури – например леща;

– Захарта със стевия, мед, агаве, кленов сироп;

– Кафето и безалкохолните с чай, топла вода с лимон;

– Междинните хранения и снаксове със сурови ядки;

– Яжте плодове за закуска (пъпешите и гроздето се ядат без комбинация с друг плод);

– Пийте смутита или фрешове с вода или кокосово мляко (без животински продукти);

– Яжте зърнени храни без глутен като киноа, амарант, теф, просо, див и кафяв ориз;

– Сурови сушени плодове;

Салати;

– Кореноплодни зеленчуци като сладки картофи, пащърнак и репей;

– Домашно приготвени дресинги на основата на лимон, зехтин, ябълков оцет или портокалов сок;

– Домашни зеленчукови супи;

– Намалете количеството морска сол;

– Зехтин, кокосово масло, билки и подправки (без добавени консерванти);

– Не преяждайте – хапвайте, докато спрете да чувствате глад;

– Яжте не по-късно от два часа преди лягане;

– Правете подходящи за възрастта и физиката Ви упражнения;

– Стойте, колкото се може повече време навън, за да се излагате на слънчева светлина;

– Пийте най-малко 2 литра вода на ден;

– Спете качествено – поне 7-8 часа, без светлина и шумове;

– Практикувайте йога или други дейности, които помагат за намаляване на стреса.

ПОРДУКТИ В ПОДКРЕПА НА ТВОЯТА ДЕТОКС ПРОГРАМА


 • SPIRUFER Alphyca®

  32.90 лв. Купи
 • Замразена Свежа Спирулина Alphyca®

  33.90 лв. Купи
 • Свежа Спирулина Alphyca 130гр.

  33.90 лв. Купи
 • имуностимулатор, повишаване на иминитета, спирулина капсули
  Промо!

  Семеен Пакет SPIRUFER Alphyca®

  89.90 лв. Купи

Leave a Reply