Топ 5 на най-здравословните храни за учениците

В навечерието на 15-ти септември изпращаме децата си на училище с надеждата, че всеки ден те ще научават нови и полезни неща както по отношение на науката, така и в житейски план. Академичните успехи, обаче, не зависят единствено от природните дадености, с които разполага едно дете. Макар дълго време хората да са считали, че или се раждаш умен и способен, или не, сега знаем, че нищо в живота не е само черно или само бяло. Защото мозъкът е изключително сложна машина, чието оптимално функциониране зависи от безброй фактори, опиращи до физическото здраве и начина на живот, а също и до психическото състояние, почивката и други.
В тази статия ще се спрем върху стимулирането на мозъчната дейност с цел по-добри резултати в училище. Ето и нашият избор сред доказаните здравословни храни за деца.

Мляко и млечни продукти

Млечните продукти (желателно е да бъдат нискомаслени) доставят на организма солидна доза здраве под формата на протеини и витамини от типа B. Те помагат на учащите да се концентрират и да работят максимално ефективно. Специалистите по хранене са категорични, че йогуртът или типичното кисело мляко, което повечето от нас похапват ежедневно, е на челно място в списъка с топ храни за мозъка. За щастие, тук в България сме свикнали да го консумираме достатъчно често, така че тази изключително здравословна добавка към дневното ни меню не изисква драстични промени в начина на хранене.

Овесени ядки

Към любимото кисело или прясно мляко могат да се добавят и овесени ядки. Разбира се, овесените ядки могат да бъдат комбинирани също с вода или плодов сок. Наистина питателна закуска, овесената каша дава силен старт на деня, осигурявайки отлично здраве и енергия за справяне с всяко възможно предизвикателство през следващите часове.
Може би сме свикнали да я приемаме по-скоро като храна за отслабване заради богатото й съдържание на фибри и способността за засищане за дълго време, но често се пропуска да се спомене и това, че овесената каша дава значителен ресурс и на мозъка. Освен това, закуската с овесени ядки е източник на много витамини и минерали, сред които са калий, цинк, витамини В и Е и редица други „приятели“ на детето.

Сьомга

След като вече знаем толкова много за омега мастните киселини, едва ли е изненада, че добрата стара сьомга намира място в тази класация с най-здравословни храни за подрастващи. Нашите тела просто се нуждаят от мазнини, особено когато те са от животински произход и са чисти и натурални. А сьомгата е един от най-добрите източници на омега мастни киселини, които неведнъж са посочвани като универсален стимулатор за цялото тяло. Ползите за нашето здраве от тях са, меко казано, неизброими. Ако вкъщи похапвате сьомга и други мазни риби редовно, това ще си проличи и по когнитивната функция на членовете на семейството.

Орехи

Познаваме орехите като една от основните топ храни за мозъка добре. И причината не е само в приликата между ядката и човешкия орган. Въпреки че всички ядки осигуряват мозъчно гориво под формата на белтъчини и омега-3 и омега-6 мастни киселини, орехите са най-добри в това отношение.
Според проучванията, учениците, които редовно похапват от тях, се представят доста по-добре при възприемане, обработване и съхраняване на нова информация. Освен това, тези деца показват и по-добри дедуктивни разсъждения. Нека малчуганите се придържат към ежедневна доза от 1 грам – достатъчно количество, които се побира в дланта на ръката им.

Може би сме свикнали да я приемаме по-скоро като храна за отслабване заради богатото й съдържание на фибри и способността за засищане за дълго време, но често се пропуска да се спомене и това, че овесената каша дава значителен ресурс и на мозъка. Освен това, закуската с овесени ядки е източник на много витамини и минерали, сред които са калий, цинк, витамини В и Е и редица други „приятели“ на детето.

Спирулина

Няма как да говорим за здраве и да не споменем спирулина. В допълнение към богатите си хранителни свойства, зеленото водорасло предпазва мозъка от увреждане от свободните радикали. Така се забавя стареенето на нервната система и неслучайно хранителни добавки с този продукт са посочвани като отлично средство за предотвратяване на инсулт и деменция при възрастните хора.
А за подрастващите ползите са категорични – редовният прием на спирулина под една или друга форма недвусмислено помага за подобряване на паметта и много по-добро мозъчно здраве.

Leave a Reply