Как да се преборим със синдром на хронична умора – разговор с маг.фарм. Бояна Иванова

Бояна Иванова е дипломиран магистър по „Фармация” и квалифициран специалист по „Лечебни растения и фитопродукти”.

Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата и осъзнат избор към по-здравословен живот.

Седнахме да си поговорим с нея на темата за хроничната умора и здравословното хранене.
Ето какво имаше да ни каже тя.

Кои са най-честите причини за синдромът на хронична (постоянна) умора?

Постояннaта умора и липсата концентрация може да се дължи както на ежедневно физическо и психическо натоварване, така и на редица други фактори. На първо място търсим причината в нездравословното и нередовно хранене. Когато пропускаме основно или междинно хранене, енергийните нива падат значително и се чувстваме тотално изтощени. Междинно хранене със суров бар, протеиново смути или ядки помага за поддържане на тонус през целия ден. Друга причина за хронична умора е недостатъчният прием на витамини и минерали, като резултат от един небалансиран хранителен режим, включващ основно животински продукти с малко плодове и зеленчуци.

Злоупотребата със стимулиращи напитки като кафе и зелен чай също може да причини хронична умора. Когато прекаляваме с кафето в дългосрочен план нервната система се свръх стимулира и изтощава. Нека се стремим да си набавяме енергия главно чрез правилна храна, сън и физическа активност, а към стимулиращите напитки да прибягваме при необходимост.

Модерният заседнал начин на живот в условия на постоянен стрес е основна причина за изчерпване на енергийните запази. Особено полезно е да практикуваме техники за справяне със стреса, да се движим и да се борим с наднорменото тегло, като по този начин намаляваме риска от прегряване. Важно е да спомена, че много често постоянната умора е симптом на различни анемични състояния, за това проблемът не бива да се пренебрегва.

chronicfatigue

Каква е ролята на детокс режимите – помагат ли те да преборим умората?

Целта на детокс хранителния режим е да подпомогне естествените очистителни (детоксикиращи) механизми на тялото. В детокс режима включваме разнообразни храни с висока антиоксидантна актвиност – плодове, зеленчуци, функционални и супер храни. През този период е важно да ограничим максимално консумацията на кафе, алкохол, добавена захар, бяло брашно, мазни храни, транс мазнини, преработени храни съдържащи консерванти и подобрители.

След детокс режим наблюдаваме покачване на енергийните нива, стимулиране на метаболизма, подобряване на храносмилането и контрола на кръвната захар. Всичко това ни помага да преборим умората и някои хронични неразположения, да бъдем мотивирани и работоспособни. Важно е да уточним, че силно ограничаващите режими, както по отношение на калории, така и от към разнообразие на храните, крият риск за здравето и не трябва да се прилагат самоволно без контрол от специалист.

Как начина ни на хранене се отразява на енергийните нива и кои храни могат да ни заредят с енергия?

Разнообразната и балансирана храна е от ключово значение за поддържане на добър метаболизъм и високи енергийни нива. Съществуват и определени „концентрирани“ храни, които са особено богати на витамини, минерали, микроелементи и полезни фитосъединения. Това са суперхраните, които можем да консумираме редовно възползвайки се от тяхната висока хранителна стойност и ползи за здравето. Пример за суперхрани са горските плодове: къпини, малини, боровинки, касис, арония, черен бъз и др. Те са изключително богати на флавоноиди с мощно антиоксидантно действие, както и на витаминен и минерален комплекс. Не трябва да пренебрегваме и зеленолистните зеленчуци, които помагат при недостиг на желязо и фолат. Присъствието на бобови храни, ядки и семена в режима ни е важно, за да си набавим достатъчно растителен протеин и омега-3.

Друга уникална суперхрана са синьо-зелените микроводорасли спирулина. Те са в топ 5 на суперхраните, подпомагащи борбата с хроничната умора. Полезните качества на спирулината се дължат на уникалния и състав. Съдържа пълноценен протеин с всички незаменими аминокиселини, бетакаротен (провитамин А), пигмента фикоцианин, витамини от групата В, желязо и други микроелементи.

Спирулината е силен антиоксидант и отлично енергизиращо и детоксикиращо средство. Както споменах, една от най-честите причини за хронична умора са анемичните състояния. Спирулината подпомага образуването на хемоглобин и насищането на кръвта с кислород. Това я прави подходяща за подобряване на кръвната картина при анемични състояния, при подготовка и възстановяване от усилена умствена и физическа работа, както и при активно спортуващите.

спирулина

33.90 лв.Добавяне в количката

Бихте ли споделили идеи как можем да включим свежа спирулина в храненето си?

Свежа спирулина запазва 50% повече полезни фитосъединения (пигмента фикоцианин и др.) в сравнение със спирулина на прах. Съхранени са 100% от хранителните и антиоксидантните свойства на натуралната спирулина без добавени примеси, пълнители, консерванти, стабилизатори. Свежа спирулина можем лесно да включим в ежедневното хранене или детокс режим, като добавка към смути, фреш, мляко, мюсли, салати и др. Можем да я приемаме и директно – разтворена в кисело мляко или в изворна вода с лимон.

За контакт с маг. фарм. Бояна Иванова:

Телефон: 0884-789-278
e-mail: boyana@vitanaturale.eu
Уебсайт: https://www.vitanaturale.eu/

Leave a Reply