Най-важното за Спирулина (част 1)

Спирулина е микроскопично сладководно водорасло, едни от малкото живи организми на Земята, просъществували без изменение стотици милиони години, именно заради уникалния си биохимичен състав. Богата на белтъчини, аминокиселини, микроелементи, витамини, ферменти и други биологично активни вещества, Свежа Спирулина впечатлява с полезното си въздействие върху човешкия организъм и заслужено се популяризира като суперхрана.

Спирулина е впечатляващ източник на растителен протеин

С перфектно балансиран от самата Природа състав, само грам екстракт от Спирулина може да достигне забележителните 65% протеини, които са от съществено значение за растежа и регенерацията на клетките. За сравнение количеството е значително повече, отколкото в соята (40%), лещата (26%), фъстъците (26%) и дори суровото телешко месо (23%). Това далеч не е всичко – поради липсата на целулозни клетъчни стени, Спирулина не изисква химическа или физическа преработка, за да се превърне в надежден източник на протеин без излишен разход на енергия или натоварване за храносмилателната система. В добавка, тази суперхрана съдържа едва 36 килокалории на 10 грама суха маса. Освен това, Спирулина подсигурява качествени белтъчини без нежелания страничен ефект на повечето животински протеини – холестерола (32.5 mg/100 g), което я прави чудесен заместител на мазните месни и млечни продукти.

 Съвършен извор на всички важни аминокиселини и Омега-3

Както всички знаем, ненаситените мастни киселини са жизнено необходими за нашия организъм с антивъзпалителните и защитните си функции, а Спирулина е безценен източник на Омега-3, Омега-6, нуклеинови киселини и липиди. Тя е богата на гама-линоленова киселина (GLA) – съединение открито в майчиното мляко и едно от най-мощните противовъзпалителни съединения в природата.
Спирулина съдържа 8-те жизненоважни незаменими аминокиселини, които тялото ни може да си набави единствено чрез храната и използва по следния начин:
– изолевцин – за опитимален растеж на мускулните тъкани
– левцин – за по-добра мозъчна функция
– лизин – за производство на антитела, ензими и хормони
– метионин – за оксидантна и радиационна защита и нормализаране на телесната маса
– фенилаланин – в помощ на щитовидната жлеза и за повишаване на енергията
– треонин – за поддържане еластичността на съединителната тъкан и възстановяването при наранявания
– триптофан – за регулиране нивата на невротрансмитера серотонин, който бори безсънието и депресиите
– валин – за стимулация на менталния и физически капацитет
Ако сте изненадани от прочетеното до тук, това не е всичко!
Прочете още за качествата на Спирулина в следващата част от статията.

Ако сте изненадани от прочетеното до тук, това не е всичко!

Leave a Reply