Спирулина, удивителните водорасли – храна за тялото и мозъка

Знаете ли, че преди повече от 6000 г.  Ацтеките и Маите, които са живели на територията на днешно Мексико и са познавали тайните на водораслите Спирулина? Днес тази удивителна суперхрана е утвърдена като една от основните храни за астронавтите на НАСА.

Нестихващата популярност на тези водорасли се дължи на огромната им хранителна стойност. Почти 70% от състава им е пълноценен растителен протеин, а останалата част – в голяма степен от незаменими мастни киселини. Спирулина е богата на витамини, минерали и антиоксиданти и съдържа значителни количества от следните основни хранителни вещества:

Протеини: всички биологично активни аминокиселини;

Минерали: калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, селен, цинк;

Витамини: тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (В3), пантотенова киселина (В5), пиридоксин (В6), С, Е, К, естествен фолат (фолиева киселина), холин;

„Добри“ мазнини: линоленова киселина (LA), алфа-линоленова киселина (ALA), гама-линоленова киселина (GLA), ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA).

Проучвания, публикувани в авторитетния сайт  https://universityhealthnews.com/ откриват редица от ползите на Спирулина:

Спирулина като катализатор на мозъчната функция и памет

В допълнение към богатия си хранителен профил, Спирулина подпомага предпазването на мозъка от увреждане от свободните радикали, като увеличава активността на два ензима: каталаза и глутатион пероксидаза. За разлика от обикновените антиоксиданти, които могат да неутрализират само отделни свободни радикали и след това стават неактивини, тези ензими поддържат неутрализацията, докато са снабдени с подходящите витамини и минерали. Когато функционират правилно, тези ензими правят мозъка много по-устойчив на стареене.

Спирулина и Алцхаймер

Ползите от спирулина включват също защита от болестта на Алцхаймер чрез намаляване на нивата на амилоид-бета протеини в мозъка. Хората с болестта на Алцхаймер имат необичайно високи концентрации на този протеин. Този протеин се натрупва в мозъка и води до тежка загуба на памет и други проблеми. Проведени са изследвания, в които се установява, че хора приемащи Спирулина постигат по-високи резултати на тестовете за памет и изследване на различни мозъчни функции.

Спирулина в борбата срещу инсулта

Доказано е също, че тези синьо-зелени водорасли намаляват мозъчното увреждане в следствие на инсулт. Механизмът за това е сложен, но противовъзпалителните ефекти на Спирулина по същество позволяват повече кръв да достигне до мозъчните клетки на жертвите на инсулт, което води до спад в нивата на клетъчна смърт.

Приемът на водорасли Спирулина намалява симптомите на ринит и астма

Спирулина също така потиска създаването на Th2 клетки, част от имунната система, която може да допринесе за възпаление. В случай на ринит, астма или алергии, възпалението може да бъде ненужна свръхреакция на полени или други дразнители. Чрез намаляване на възпалителния отговор и отпускане на дихателните пътища, Спирулина може да осигури известно облекчение. Освен това, проучвания върху животни показват, че Спирулина отпуска артериите и намалява риска от атеросклероза. Доказано е, също така, че Спирулина намалява нивата на т.нар. лош LDL холестерол и триглицеридит, което понижава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Всички тези факти ни дават основание да смятаме Спирулина за една от суперхарните с най-голяма полза за човешкия организъм. А какъв по-добър начин да си набавим нещо толкова ценно от това да го получим директно от средата, в която расте, абсолютно свежа, без никаква обработка, веднага след добив. Поръчайте своята Свежа Спирулина от Alphyca и ще имате възможност да се възползвате от най-бионаличния вариант на тази „космическа“ суперхрана.


НАТУРАЛНА ПОДКРЕПА ЗА ОРГАНИЗМА В МНОГО НАПРАВЛЕНИЯ


Желаете ли повече качествено време без настинки и грип през зимата? 
Запознайте се с нашите натурални решения за подсилване на организма. Предлагаме Ви пресни микроводорасли отгледани в нашата ферма в комбинация с капсулни форми за оптимален ефект и удобен прием.

Консултирай се с нашите специалисти на тел: 0877991179

 

Гаранция за удовлетвореност за всеки продукт!
Уверени сме в качеството на продуктите, които създаваме и техните ползи за Вас. 
Ако Вие не сте удовлетворени от приема на наш продукт, гарантираме Ви 100% връщане на цялата сума, която сте заплатили. 

Leave a Reply