Колко вреден е престоят пред телевизора?

Според едно проучване, престоят пред телевизора на съвременния човек е над 5-6 часа дневно. Да, говорим не само за зяпането на нещо интересно, но и за моментите, в които някоя програма е само фон на всичко това, което се случва. Опитвали ли сте се да прекарате една вечер у дома без телевизор? Знаем, че е трудно, но не и невъзможно. Вероятно ще ви е интересно да прочетете част от вредите, които престоят пред мигащия и крещящ екран може да ви докара, а изборът е ваш…
Замисляли ли сте се, че ако работите седнал, а заедно с това и гледате усърдно телевизия вечер и сутрин, вие почти удвоявате престоя си в неподвижно състояние. Ако сте се загледали в нещо на екрана, вие с часове може и да не мръднете. Не винаги диваните или столовете са най-удобните места на света. Възможно е престоят в едно и също положение на тялото да създаде предпоставки за разширени вени на краката. Удобните пози ” с кръстосани крака” пък са идеалният повод да развиете тромбофлебит, заради затрудненото движение на кръвта по крайниците.
Има нещо, свързано с храненето и гледането на телевизия. Много от вас гледат някое предаване или новини, докато вечерят или закусват. Загледани в екрана, често консумираме много повече храна, отколкото бихме изяли иначе. Ядем повече, защото съзнанието ни е някъде другаде. Къде ли? И не ядем тънко нарязани морковчета, а чипс, пица, шоколад, сладолед.
За връзката със застоялия начин на живот, стоенето на дивана (couch potato е английският термин за “разплутия на дивана зрител” – картоф на дивана) и наднорменото тегло е просто излишно да споменаваме.
Гледането на телевизия вреди не само на физическото, но и на психическото ни здраве. Усещате ли, че вместо да разговаряте, вие мълчите, за да изгледате някой тв формат. Изпускате ценни моменти заедно със семейството, за да изгледате 1 час реклами, прекъсвани от някое глупаво реалити предаване, което забравяте на другия ден. В крайна сметка, изпадате в депресия, защото не можете да си починете адекватно, не усещате тези важни моменти на семейно щастие, а и вие превръщате всяка връзка в зяпане на екрана.
Телевизорът в спалнята. Няма дори да споменаваме, доказано е, че това убива сексуалния живот. Кратко, точно и ясно – убива. Пък и пречи да си почивате адекватно, дори и да сте свикнали да заспивате на някой филм. Партньорът ви може и да не е, което да доведе до спор и раздяла.
Особено вреден е телевизорът за малките деца. Мигащият, писукащ и цветен екран е много привлекателен за тях. Оставяйки ги за минутка отдих пред някое предаване или реклама, вие губите контакта с децата си. И ги превръщате в зависими от телевизия “наркомани”, които ще направят всичко, за да им се пусне нещо. Дори и да не го разбират, важното е да стоят пред екрана. Не трябваше ли вие да им говорите и да им разказвате приказки, да общувате? Не, детето ви не е затворено, просто сте по-малко интересен от телевизора.

Каквото и още да кажем, резултатите са тъжни – съвременният човек има един приятел, който се нарича телевизор. На него той вижда проектирани всички свои мечти, страхове, желания. Билет за един илюзорен свят, който може да е еднакво гибелен, както алкохолизма или хероина. Добре е да изтръгнете кабела и да си върнете времето, което губите пред телевизора. Животът не е така дълъг. Много често и няма втори сезон, в който да поправите грешките, които сте допуснали през първия сезон. Край.

спирулина, spirulina, прясна спирулина, жива суперхрана

Ние можем да Ви осигурим Свежа спирулина на най-добра цена, а от вас е желанието за повече здраве и бодър дух!

 

 

33.90 лв.Добавяне в количката

Leave a Reply