Най-важното за Спирулина (част 2)

Източник на уникални антиоксиданти

Приемът на Свежа Спирулина е идеално средство за забавяне процесите на стареене. Според ORAC ска̀лата (тази ска̀ла е международно понятие за измерване на съдържанието на антиоксиданти в различни храни и хранителни съставки) Спирулина съдържа 4 пъти повече антиоксиданти в сравнение с боровинката.

Фикоцианинът е друг естествен дар, заключен в Спирулина. Това е пигмент, който се съдържа само в синьо-зелените водорасли и има функцията да стимулира нервната и имунната система, подпомага доброто усвояване на хранителните вещества, преустановява растежа на раковите клетки. Фикоцианинът е един от най-важните ферменти на Спирулината  (20% от всички други в нея) със способността да се преобразува в хлорофил, освобождаващ кислород и в хемоглобин за лесно усвояване на желязото.

Извор на ценни витамини и минерали

Спирулина е храната с най-богато съдържание на бета-каротин (познат като витамин А), както и пълен спектър от десет вида смесени каротеноиди, които работят синергично за преодоляване на оксидантния стрес. Тя е чудесна храна за тези, които искат да подобрят здравето на очите си – количеството бета-каротин, съдържащ се във водораслото е с десет пъти повече в сравнение със съдържанието му в морковите.

Източник: USDA (Министерство на Земеделието на САЩ); FAO стр.7

Спирулина, между другото, е прекрасен източник на лесно усвоимо органично желязо, с цели 50 пъти повече от суровия спанак. Всеки 10 грама Спирулина доставят 70% от минималната дневна доза желязо.

Освен това е щедра на магнезий (повече от орехите), калий (повече от бананите), калций (повече от прясното мляко), фосфор, манган, цинк, йод… Да изброяваме ли още?!! ДА? – Спирулина има много богато съдържание на витамин B12, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9, D, E и K.

Относно наличния в Спирулина витамин B12,  все още тече дебат между различните изследователски организации, дали може да се усвоява от човешкия организъм или не. Според публикация на Организацията по Храните и Земеделие на Обединените Нации (FAO), озаглавена A REVIEW ON CULTURE, PRODUCTION AND USE OF SPIRULINA AS FOOD FOR HUMANS AND FEEDS FOR DOMESTIC ANIMALS AND FISH  човешкото тяло усвоява витамин B12 и той е полезен за хората.

От друга страна, определени научни среди и правителствени организации, наред с Министерство на Земеделието на САЩ (USDA) твърдят, че витамин B12 в Спирулина не е усвоим от човешкия организъм и съответно е безполезен.
Така или иначе, това е само една малка част от всички безценни съставки в Спирулина и евентуалната липса на усвоим B12 не намалява безспорните й качества.

Ефективна подкрепа при лечение и превенция

Благодарение на уникалния си състав и изключителна биосъвместимост с човешкия организъм, Спирулината се използва не само като суперхрана за тонус и енергия, а и ефективно подпомага лечението на:
– захарен диабет
– астма
– нефротичен (нефрозен) синдром
– желязодефицитна анемия
– нарушения на стомашно-чревния тракт
– хормонални фисфункции
– вирусни заболявания
– преждевременно стареене
– отпадналост и хронична умора
– понижени умствени способности
– проблеми с менструалния цикъл и менопаузата
– незадоволително състояние на кожата и косата
– сърдечно-съдови заболявания
– стрес и депресивни състояния
– нарушена сексуална активност
– обмен на веществата
– недостиг на витамини и микроелементи
– радиационни въздействия и шлака в организма
– чернодробни заболявания

В съвременните условията на стрес и непрестанни вредни лъчения, едва ли са нужни повече причини, за да Ви убедим, че лъжица свежа Спирулина дневно дарява здраве и възвръща радостта от живота.

Още за ползите от тази суперхрана и за начина и на приемане четете тук, както и в секция рецепти на нашия блог.

За да се сдобиете с доза здраве на най-добрата цена – кликнете тук.

Leave a Reply