Суперхрани – най-добрите в прости рецепти

Полезни ли са суперхраните от водорасли? Учените казват, че отговорът е ДА – заради Микро- и макронутриентите в тях, които са повече отколкото в плодовете и зеленчуците, както и растителния протеин – повече от този в соята.

ЗА ПОЛЗАТА ОТ СПИРУЛИНА

Spirulina е вид на синьо-зелени водорасло, което съдържа големи количества растителни протеини, витамини и минерали, както и каротеноиди и антиоксиданти, които защитават клетките от вредното въздействие на свободните радикали. Освен това тази суперхрана съдържа впечатляващо количество витамини от група В, витамин Е, цинк, мед, манган, желязо, селен и осем аминокиселини, някои от които не се синтезират в човешкото тяло. Основните ползи от приема на Свежа Спирулина са: бързо и значително увеличаване на имунитета, ускорено възстановяване след спорт, намаляване на алергичните реакции, подобряване еластичността на кожата, нормализиране на стомашно-чревните функции.  Спирулина има свойството да абсорбира и отстранява тежки метали от тялото.

Спирулина се продава като добавка под формата на прах, в “жива” или замразена форма. Тя е изключително полезна и незаменима като източник на допълнителни витамини и микроелементи, като добавка към основната храна на активните спортисти, при следоперативно възстановяване и в случай на непоносимост към животински протеини. Спирулина е любима храна на хора със специални хранителни режими, вегетарианци и вегани.

Защо Свежата Спирулина е най-добрия избор четете тук

… и други видове водорасли

Има още няколко вида водорасли, които можете да включите в менюто си

Уакаме – солени водорасли, растящи край бреговете на Япония и Корея (тези, които “растат” в Атлантическия океан по крайбрежията на Европа и Америка) се наричат ​​”Alaria”). Обикновено те се събират през март и бързо се замразяват – за да запазят по-дълго хранителната си стойност и свежестта. Свежият солен wakame може да се намери само в Япония, на други места е разпространен в сух вид. На вид морското водорасло наподобява маруля, но с по-хлъзгава повърхност.

Уакаме

Начин на консумация: Уакаме често се добавя към традиционната японска супа Мисо. Съчетава се много добре с морски дарове и салати с краставици. Също така може да се използва като добавка в различни крем-супи.

Хиджики са водорасли, които растат близо до бреговете на Япония и Китай. Обичайно се размножават по границите на прилива, образувайки плътни гъсти черни филизи. Събраните хиджики се подлагат на термична обработка и се сушат. Продават се в суха форма и наподобяват омотана черна връв. При сервиране поемат водата от ястието и увеличават обема си до пет пъти. Твърди и гъсти като консистенция, с леко пикантен зеленчуков вкус.

Хиджики

Начин на консумация: накиснете и изпържете с кореноплодни зеленчуци в сусамово масло. Използват се и като гарнитура напоени със захар и соев сос.

Нори е събирателно название за редица японски водорасли, които се използват за храна повече от 1300 години. Отглеждат се и се събират в морски заливи, на границата на сладка и солена вода. Продават се в пресован вид, получен чрез измиване, смилане на паста, разстилане върху бамбукови блюда и се сушене. Nori е с много мека консистенция, с лек морски аромат, малко кисел и хрупкав.

Нори

Начин на консумация: перфектно се съчетава със соев сос или сирене. Най-често се използва за в различни видове суши. В индийската кухня с нори се панира прясно сирене.

Ние можем да Ви осигурим спирулина, а от вас е желанието за повече здраве и бодър дух!

 

 

33.90 лв.Добавяне в количката

Leave a Reply