Защо приемането на алкохол след 40 години става по-тежко? Защо умереното потребление на алкохол е с по-тежки последствия, когато сте на средна възраст?
По принцип чувствителността към алкохол се засилва с годините и човек усеща негативния ефект от все по-малки количества. Има няколко причини за това, но тази която е право в целта според нас, е промяната в химичния състав на тялото с възрастта: ние сме склонни да трупаме все повече мазнини с напредването на годините.
Алкохолът не се разтваря в мазнините, така че докато сте на 20-годишна възраст, той се концентрира в кръвта ви. Освен това резервът на черния Ви дроб намалява и е по-малко ефикасен при разграждането на токсините от алкохола.
Какво означава това за вас?
Често се сблъскваме с хора, които казват че не могат да приемат алкохол както преди: една чаша вино или една бира е горната им граница, защото в противен случай те не спят добре или се чувстват изтощени и с главоболие на следващия ден.
В тази статия ще Ви предложим няколко варианта за детокс, които биха могли да изчистят черния ви дроб. Абсолютното спиране на алкохола за период от 3 седмици е единият от вариантите. Ще разгледаме и двете фази на детоксикация на черния дроб от вредното влияние на алкохола.
Фаза 1 е окисляване, при което черният дроб използва кислород и ензими за отстраняване на токсините, като ги прави разтворими във вода, така че те да могат да се екскретират в урината ви по-лесно. В тази фаза участват над 100 вида ензими в човешкото тяло като всеки ензим има вид химикал, който детоксифицира. Фаза 1 е ключова за детокса, но има известен риск, тъй като понякога дъщерните химикали или метаболитите са по-вреден химичен състав от изходните токсини. Тук, за щастие на помощ идва втората фаза.
Фаза 2 се нарича конюгиране или сливане на клетките на метаболитите с цел образуване на устойчиви съединения и изхвърлянето им от тялото.
ПРОДУКТИ В ПОДКРЕПА НА ТВОЯ ДЕТОКС
Какво е конюгиране?
Това е начинът, по който вашият черен дроб окислява метаболити с помощта на определени аминокиселини или органични киселини и в крайна сметка ги отделя в жлъчката.
Най-голямото предизвикателство пред което се изправяме в днешно време е, че повечето токсини превишават капацитета на черния ви дроб във фаза 1, което забавя детокса във фаза 2. С увеличаването на количеството токсини, които влияят на организма ни – неминуемо трябва да увеличим и количеството антиоксиданти, които спомагат окисляването им.
Ето няколко препоръки, за да облекчите работата на черния си дроб.
-
Консумирайте храни – богати на антиоксиданти.
Повечето хора са чували многократно този съвет, но не знаят защо антиоксидантите са толкова важни за тялото. Най-общо можем да разкажем това така: За всяка молекула токсин, метаболизиран във фаза I (като например цигарен дим или пестициди), генерирате един свободен радикал. Свободните радикали увреждат ДНК и ускоряват износването в тялото, подобно на ръждата за колата. Вземайки витамини С и Е, флавоноидите, каротеноидите и редуцирания глутатион помагат за неутрализиране на свободните радикали, които правите всеки ден във тази фаза. Ето някои от храните, които са богати на флавоноиди: плодове, магданоз, лук, зелен и черен чай, цитрусови плодове и тъмен шоколад. Каротеноиди можете да си набавите от моркови, тиква, гъби, спанак и сладък картоф.
-
Добавете кардамон в кафето.
Вземете 3-5 кардамонни семена и го добавете към вашето кафе. Кардамонът увеличава количеството на ензима, който метаболизира кофеина.
-
Яжте броколи.
Сулфорафанът в броколите подпомага силно втората фаза на детоксикация. Броколите съдържат определена последователност от мощни противоракови елементи, въпреки че всъщност имат по-ниско хранително съдържание. Сулфорафанът в младите броколи работи като катализатор за стимулиране на ензимите в организма и тези детоксикиращи ензими предизвикват антиоксидантно действие в продължение на поне 72 часа. Тази активност е значително по-дълга от активността на витамините от група A, C и Е – като същевременно се повишава и тяхната ефективност.
-
Спрете или чувствително намалете алкохола.
Знаем че е трудно да се откажете от него, но алкохолът уврежда пътищата за детоксикация от фаза 1, и забавя значително фаза 2. Дори и в малки количества алкохолът затруднява метаболитните процеси, натоварва допълнително черния дроб и увеличава риска от ракови заболявания.
-
Яжте 3 пъти дневно зеленчуци от семейство кръстоцветни.
Броколите, зелето, брюкселското зеле помагат детокса и в двете му фази. Глюкозинолатът, който съдържат образува биоактивни съединение с противораково действие. Направете всичко възможно да включвате колкото се може по-често тези зеленчуци в менюто си за ефективен детокс и превенция на рака.
Във всяко едно ядене може да се добави Свежа Спирулина като това ще го направи още по-богат източник на нутриенти, антиоксиданти и полезни микроелементи. По този начин детокс практиките стават още по-ефективни и резултатите са налице по-бързо.