Свежа Спирулина и деца

Безопасна ли е спирулина за деца?

дете яде здравословна храна

 С една дума, ДА! Подобно на всяка друга суперхрана, това синьо-зелено водорасло е 100% безопасно за детето ви. То представлява пълноценен източник на веган протеини и може да бъде използвано като фантастична добавка към ежедневната храна. Когато купувате спирулина, особено ако ще я приемат децата ви, се уверете че е възможно най-чистата, с минимални  или никакви обработки и консерванти. Такава може да бъде само спирулината в чиста непреработена форма, известна като Свежа Спирулина. Всички други видове могат да имат вредни добавки, като например нитратни съединения или могат да бъдат замърсени с различни примеси.

Какво количество спирулина могат да приемат децата?

От ключово значение за безпроблемния прием на суперхраната от вашите деца е освен производителят и дозировката. Спирулина е подобна на гориво добавка, която ще подобри цялостното развитие, растежа и имунната система на вашето дете.

Спирулина може да се приема от деца веднага след кърмаческия период. Веднъж отбито, на кърмачето лесно може да се въведе спирулина, стига да сте внимателни с количеството, което давате. Добра идея е да поставите половин ч.л. Свежа Спирулина в сока на бебето. 1-годишно бебе може да консумира 1 ч.л. на ден.

Какви са ползите за здравето от спирулина за децата?

Много е важно децата да започнат да изграждат навици за здравословно хранене в ранна възраст. Богатото хранене не само е необходимо за растежа на телата им, но и може да повлияе на начина, по който ядат през целия си живот. Разбира се основен виновник за това как се хранят децата ни сме ние. Ето защо е много важно да им поднасяме правилно информацията за различните храни:

 • Замествайте думите „лоша храна“, „боклук“, “junk food” с „храна без стойност“ – така децата няма да се чувстват лоши хора като ядат храна без хранителна стойност;
 • Вечеряйте винаги заедно с възможно най-много зеленчуци на масата и минимум два часа преди лягане;
 • Грижете се винаги да има възможно най-голямо разнообразие от храни вкъщи – предимно плодове и зеленчуци, ядки, домашно приготвени сокове и смутита;
 • Използвайте изречения, в които думите „упражнения“, „тегло“ и „диета“ са заменени със „активен“ , „начин на живот“, „здравословен“;
 • Ограничете седенето пред екрана на децата. Всяка минута пред телевизора, телефона или компютъра е време, в което детето не се движи. Стриктно се придържайте към максимум 3 часа на ден;
 • Не насилвайте детето да яде каквото и да било. Направете списък със здравословните храни, които то обича и помислете за различни варианти, чрез които да му ги предлагате, както и примамливи за детето храни, но „модифицирани“ с по-здравословни продукти – например пица с блат от тиквички вместо тесто, сладолед от блендирани плодове и кисело мляко, кокосов чипс. На най-малките, които разпознават сокчетата и нектарчетата от магазина може да пълните в същите бутилки прясно изцеден сок от плодовете вкъщи или дори блендирани плодове (разбира се без люспи и семки) като ако опаковката е непрозрачна спокойно може да сложите и Свежа Спирулина в сока. Освен всички незаменими аминокиселини, витамини и минерали, които съдържа тя е и много силен оцветител и всяка напитка придобива издайнически зелен цвят, което обикновено отблъсква малките „хитреци“.

Още начини за „маскиране“ на синьо-зеленото водорасло в храната на най-малките, четете по-надолу

бебе и храна спирулина

След като възпитате в децата си правилни хранителни навици и започнем регулярно да им давате Свежа Спирулина, ще усетите някои от предимствата на суперхраната изброени по-долу:

 1. Отличен източник на витамини:

Спирулина е страхотен букет от жизненоважни витамини, които са необходими за правилното израстване и развитие на вашето дете.

Витамин Е: Един от отговорниците за правилен растеж и развитие при децата. Витамин Е е научно доказано, че играе жизненоважна роля в генообразуването и помага на децата да конвертират храните, които ядат в енергия. Спирулина има богат резерв от витамин Е, който помага да се осигури правилно развитие на всички системи и органи в децата.

Витамин С (аскорбинова киселина): Спирулина съдържа големи количества витамин С, известен също като аскорбинова киселина. Това е един от най-важните елементи при всеки хранителен режим и е особено полезен за имунната система, като помага за предотвратяване на настинки и грип, към които децата са доста предразположени.

Бета каротин (витамин А): Децата се нуждаят от 3 до 6 mg бета-каротин дневно. Спирулина съдържа бета каротин, който е чист витамин А. Този антиоксидант помага на за развитие на  зрението.

 1. Богатство от минерали:

Спирулина е отличен източник на основните за развитието на организма минерали. Минералите са основните градивни елементи, необходими за растежа и развитието на вашето бебе.

Желязо: Децата на възраст между 7 и 12 месеца се нуждаят от 11 милиграма желязо на ден. Бебетата на възраст под 1 година е добре да получават обогатени с желязо зърнени храни в допълнение към кърмата или адаптираното мляко. 1 ч.л. СвежаСпирулина съдържа достатъчно желязо, за да покрие дневната доза при децата. Желязото помага за пренасянето на кислород в тялото и е от съществено значение за качествения състав на кръвта и здравите мускули.

Калий: Изработването на навик на вашето дете да яде храни с високо съдържание на калий може да му помогне да поддържа кръвното си налягане под контрол в по-зряла възраст. Калият помага да се произвеждат нови клетки и ензими и подпомага регенерацията на тъканите и органите. Свежа Спирулина е чудесен начин да набавите дневната доза калий на детето си.

Калций: За подрастващите и тийнейджърите получаването на достатъчно количество калций е от решаващо значение за изграждането и здравната на костната структура, което може да помогне за предпазване от остеопороза и фрактури. Но на 12-годишна възраст, по-малко от 10% от момичетата и 35% от момчетата приемат адекватна дневна доза калций: 700 mg за деца от 1 до 3 години; 1000 mg –  от 4 до 8г.;  1 300 мг – равно на около 4 чаши мляко – за периода 9 до 18 години. Тук отново Свежа Спирулина може да изиграе сериозна роля, защото количествата калций в нея са съизмерими с тези дневни нужди.

     3. Помага за повишаване на имунитета:

Децата са по-податливи на грип, тъй като влизат в контакт с много и различни хора, докато са в училище, на игрището и т.н. Затова е от съществено значение те да изградят силен имунитет. Редица проучвания върху показват, че спирулина увеличава производството на антитела, протеини за борба с инфекциите и други клетки, които подобряват имунитета и спомагат за предотвратяването на инфекции и хронични заболявания.

 1. Спомага възстановяването след антибиотично лечение:

Въпреки че антибиотиците унищожават нежеланите организми в организма, те също могат да убиват и “добри” бактерии, наречени пробиотици, като например Lactobacillus acidophilus. Това обикновено причинява влошаване на стомашната микрофлора, проявяваща се често като диария. В лабораторни изледвания е наблюдавано увеличаване растежа на L. Acidophilus и други пробиотици след третиране със спирулина.

дете с болки в корема

Следователно тази суперхрана може да бъде от полза за вашето дете, в случай че то страда от чести стомашни инфекции и неразположения.

 1. Подтиска алергични реакции:

Научните изследвания показват, че консумацията на спирулина може да помогне за предпазването на бебето от алергични реакции. Това се постига чрез потискане на освобождаването на хистамини или вещества, които допринасят за симптомите на алергия при децата. Чести симптоми като зачервяване на носа, влажни очи, уртикария и подуване на меките тъкани могат да бъдат предотвратени при децата с помощта на спирулина.

 1. Набавя ценни протеини:

Белтъците са градивните елементи на тялото на вашето дете. Вашето дете е в бурна фаза на растеж и се нуждае от много повече протеини, за да изпълнява всички телесни функции. Спирулина има богат резерв от аминокиселини, всъщност 62% от нея се състои от аминокиселини. Благодарение на високото си съдържание на протеини, можете да използвате спирулина като протеинова добавка за вашето дете.

Въпреки всички неоспорими положителни ефекти от Свежа Спирулина върху детския организъм, съветваме задължително консултация с Вашия лекар преди да дадете на детето си каквато и да е суперхрана, включително спирулина.

 

Какви предпазни мерки трябва да взема, докато давам спирулина на децата си?

Има съобщения за случаи на алергии към спирулина сред децата. Някои деца имат леки реакции към спирулина. Тези алергични реакции могат да включват обрив или лек сърбеж на кожата. Рядко се наблюдават тежки реакции. В допълнение детето ви може също да получи диария и стомашно разстройство като при тежко метално отравяне. Тези ефекти са краткосрочни и са причинени от силните детоксикиращи свойства на Свежа Спирулина. Тя има свойството да абсорбира отровните съединения от организма и да помага на тялото да ги изхвърля през всички органи от екскреторната система (черен дроб, дебело черво, бъбреци, кожа)

Разбира се най-добре е никога да не давате спирулина или друга нова храна на детето си, без да говорите първо с Вашия лекар.

Как да накарам детето си да приема Спирулина?

 • Най-лесният начин е да добавим Свежа Спирулина в сок и да го дадем на детето в непрозрачна бутилка. Свежа Спирулина е с неутрален вкус и мирис и по никакъв начин не променя вкусовите качества на сока, който давате на детето. Просто изберете любимия му плод или зеленчук, изстискайте сок от него и сложете до 1 ч.л. Свежа Спирулина. Колко лесно може да добавите суперхраната в сок вижте тук;
 • Друг удачен вариант е ако детето обича зелени салати, просто да използвате Свежа Спирулина като дресинг. Тя лесно може да бъде смесена с различни видове песто, което има обикновено подобен цвят – босилеково или маслиново например – както и да се ползва директно като продукт за дресинг или дип към предястие или салата. Примерни рецепти вижте тук;
 • Свежа Спирулина може да се добави в смес за палачинки например. Ето примерни рецепти, които могат да „излъжат“ всяко дете да приема иначе неприятно изглеждащата за тях синьо-зелена суперхрана
 • Свежа Спирулина може да е и част от сместа за домашно приготвен хляб, но в този случай дългата термична обработка разгражда част от полезните вещества в нея и не е често използван вариант;
 • Свежа Спирулина може да се добави и при направата на домашен сладолед – обикновено примесена с малко мента, кисело мляко, мед и замразена след това изглежда напълно ядлива за малчуганите 🙂

Сигурни сме, че всички хора с кулинарен опит ще измислят още по-интересни и оригинални рецепти за добавяне на спирулина към ежедневното меню на децата си. Тази страхотна суперхрана с консистенция на крема сирене може да се приема във всякакви форми.

Още за ползите от Свежа Спирулина и за възрастните освен за децата, четете в нашия блог.

Ние можем да Ви осигурим спирулина, а от вас е желанието за повече здраве и бодър дух!

 

 

29.90лв.Купи

Leave a Reply