Свежа Спирулина и деца

Безопасна ли е спирулина за деца?

дете яде здравословна храна

 С една дума, ДА!

За Световната Здравна организация (WHO) спирулина представлява “интересна храна, богата на протеин и желязо, която може да се дава на деца без риск”. Ето защо е създадена и специална Междуправителствена организация (IIMSAM), която да промотира използването на спирулина при деца с недохранване. Нека ви разкажем повече за спирулина. Това са синьо-зелени микроводорасли, които са пълноценен източник на растителен протеин, аминокиселини, желязо, множество витамини и минерали и може да бъде използвана като полезна добавка към ежедневната храна. Разбира се, подобно на всяка друга храна, това не включва случаите когато присъства алергия и индивидуална непоносимост към микроводорасли. Когато купувате спирулина се уверете, че тя е възможно най-чистата, особено ако ще я приемат децата ви. Търсете спирулина с минимална или никаква обработка, както и без добавки и консерванти. Такава спирулина е  Свежа Спирулина Alphyca  – чиста жива суперхрана, в най-биологично активен вид, без никакви примеси, замърсители и консерванти, с неутрален вкус и мирис. За съжаление на пазара съществуват много видове със съмнителен произход, които понякога съдържат вредни добавки, като например нитратни съединения, замърсители, примеси и токсини.

Как децата могат да приемат спирулина?

Въпреки че освен алергия и индивидуална непоносимост спирулина няма изрични противопоказания, нашият съвет е първо да се консултирате с лекар, дали тази суперхрана е подходяща за употреба при вашето дете. Ако няма противопоказания, освен производителя, от ключово значение са и дозировката и постепенното въвеждане на спирулина в менюто на децата ви. Започва се с минимално количество, за да се проследят индивидуалната поносимост и възможността за алергии. Подходяща стартова доза при деца е 1/10 от тази при възрастни – т.е. при употреба на Свежа Спирулина Alphyca, това е свежа паста на върха на лъжичката. Ако след 2-3 дни минимална доза няма негативни реакции, дозата може постепенно да се увеличи до 1 чаена лъжичка дневно. Въпреки че според много производители спирулина може да се приема от деца веднага след кърмаческия период, ние препоръчваме прием след 3 г. възраст. Свежа Спирулина Alphyca лесно може да се добави в плодов сок, смути или в друго любимо ястие на детето ви, защото има неутрален вкус и мирис. Разбира се, няма как да избягате енергизиращия, свежо зелен вид на всичко, към което е прибавена свежата паста от микроводорасли. Струва си, защото спирулина е подобна на “гориво” добавка, която би могла да благоприятства цялостното развитие, растежа и имунната система на вашето дете.

Какви са ползите за здравето на децата от приема на спирулина?

Децата трябва да започнат да изграждат навици за здравословно хранене в ранна възраст. Освен здравословен състав, важно е и как им поднасяме информацията за различните храни. Нашите съвети:

 • Замествайте думите „лоша храна“, „боклук“, “junk food” с „храна без стойност“ – така децата няма да се чувстват лоши хора като ядат храна без полезна стойност;
 • Вечеряйте винаги заедно с възможно най-много зеленчуци на масата и минимум два часа преди лягане;
 • Грижете се винаги да има възможно най-голямо разнообразие от храни вкъщи – предимно плодове и зеленчуци, ядки, домашно приготвени сокове и смутита;
 • Използвайте изречения, в които думите „упражнения“, „тегло“ и „диета“ са заменени със „активен“ , „начин на живот“, „здравословен“;
 • Ограничете продължителното използване на електронни устройства. Всяка минута пред телевизора, телефона или компютъра е време, в което детето не се движи. Общият максимум на това време трябва да е по-малко от 2 часа на ден;
 • Разбира се, не трябва да насилвате детето да се храни с нещо, което то не желае. Понеже конкуренцията с “храните без стойност” често е неравна, може да направите списък със здравословните храни, които детето обича и да помислите за различни варианти, чрез които да му ги предлагате – например пица с блат от тиквички вместо тесто, сладолед от блендирани плодове и кисело мляко, кокосов чипс и т.н.. На най-малките, които разпознават сокчетата и нектарчетата от магазина (обикновено с неподходящо високо захарно съдържание) може да пълните в същите бутилки прясно изцеден сок от плодове вкъщи или дори блендирани плодове. Свежа Спирулина е идеалната полезна добавка в така приготвения сок или смути.

Още начини за „маскиране“ на полезна спирулина в храната на най-малките, четете по-надолу

бебе и храна спирулина

Ползите от Свежа Спирулина са свързани с невероятния й състав и действие:

 1. Източник на витамини:

Спирулина е страхотен букет от жизненоважни витамини, които са необходими за правилното израстване и развитие на детето.

Витамин Е: Мощен антиоксидант и един от отговорниците за правилен растеж и развитие при децата. Витамин Е играе роля в генната регулация и спомага за правилното конвертиране на храните в енергия.

Витамин С (аскорбинова киселина): Витамин С е един от най-важните елементи при всеки хранителен режим и е особено полезен за имунната система. Той подпомага организма при настинки и грип, особено когато децата са в общи колективи и при епидемии.

Бета каротин (витамин А): Децата се нуждаят от 3 до 6 mg бета-каротин дневно. Спирулина съдържа бета каротин, който е провитамин А. Този антиоксидант има изключително важно действие за добро зрение.

 1. Богатство от минерали:

Спирулина е отличен източник на основните за развитието на организма минерали. Минералите са основните градивни елементи, необходими за растежа и развитието на младия организъм.

Желязо: Децата се нуждаят от желязо за правилното развитие и функциониране на редица органи и системи. Спирулина съдържа повече желязо в грам суха маса от телешкото или спанака. При това за разлика от повечето растителни източници, желязото в спирулина е много добре усвоимо и активно. Желязото спомага за пренасянето на кислород в тялото и е от съществено значение за качеството на кръвта и развитието на мускулната маса.

Калий: Ако вашето дете свикне да консумира храни с високо съдържание на калий, това може да му помогне да поддържа кръвното си налягане под контрол в по-зряла възраст. Калият участва в производството на нови клетки и ензими и подпомага регенерацията на тъканите и органите. Свежа Спирулина доставя калий за правилно функциониране на сърдечно-съдовата система.

Калций: За подрастващите и тийнейджърите получаването на достатъчно количество калций е от решаващо значение за изграждането и здравината на костната структура и растежа. Спирулина съдържа повече калций от млякото, ето защо Свежа Спирулина е изключително полезна в периоди на интензивен растеж.

     3. Допринася за повишаване на имунитета:

Децата са по-податливи на настинки и грип, тъй като докато са на училище, на игрището и т.н. влизат в контакт с много хора. Затова е от съществено значение те да изградят силен имунитет. Редица проучвания показват, че спирулина увеличава производството на антитела, протеини за борба с инфекциите и други клетки, които подобряват имунитета и действат благоприятно при инфекции и хронични заболявания.

 1. Спомага възстановяването след антибиотично лечение:

Въпреки че антибиотиците унищожават нежеланите микроорганизми, те също могат да убият и “добрите” пробиотични бактерии в храносмилателната система. Това обикновено причинява влошаване на стомашната микрофлора и може да се появи диария. Спирулина има пре-биотичен ефект, което означава, че спомага за подхранване и възстановяване на полезните пробиотични бактерии в стомашно-чревния тракт.

дете с болки в корема

Изводът – тази суперхрана може да бъде от полза за вашето дете, в случай че то страда от чести стомашно-чревни неразположения и инфекции.

 1. Потиска алергични реакции:

Научните изследвания показват, че консумацията на спирулина може да спомогне за облекчаване симптомите на алергични реакции, например при алергичен ринит. Това се постига чрез потискане на освобождаването на хистамини или други вещества, които допринасят за симптомите на алергия. При прием на спирулина се съобщава за облекваване на симптоми на алергична реакция на горни дихателни пътища като сърбеж, кихане, обилна секреция и запушен нос.

 1. Набавя ценни протеини:

Белтъците или протеините, са градивните елементи на тялото. Вашето дете е в бурна фаза на растеж и се нуждае от много протеини, за  изпълнние на редица функции в организма. Спирулина има богат резерв от аминокиселини и протеини – всъщност 62% от сухата й маса се състои от протеин. Благодарение на високото белтъчно съдържание, спирулина може да се използва като протеинова добавка при усилен растеж.

Какви предпазни мерки трябва имаме предвид когато даваме спирулина на децата си?

Както към всяка друга субстанция или храна, някои хора, включително децата, могат да проявят алергични реакции или известна непоносимост към спирулина. Тези реакции обикновено са леки и могат да включват обрив или сърбеж по кожата, общо неразположение, главоболие или леки стомашно-чревни симптоми. Тези ефекти са краткосрочни и се отдават на силните детоксикиращи свойства на спирулина. Някои описват тези реакции като “лечебна криза” свързана с рязкото освобождаване на токсини от тялото. Спирулина благоприятства детоксикирането на отровните съединения от организма и да спомага за изхвърлянето им през черния дроб, дебелото черво, бъбреците и кожата.

Както споменахме в началото, спирулина е суперхрана, която може да се използва безопасно при деца. Въпреки това, нашият съвет е да се консултирате с лекар преди употребата на която и да е нова храна или субстанция в ранна детска възраст, включително спирулина.

Как да накарам детето си да приема Спирулина?

 • След като вече сме въвели спирулина в менюто, най-лесно е да добавим Свежа Спирулина в сок и да го дадем на детето в непрозрачна бутилка. Свежа Спирулина е с неутрален вкус и мирис и по никакъв начин няма да променя вкусовите качества на сока. Просто изберете любимия на детето плод или зеленчук, изстискайте сок от него и сложете до 1 ч.л. Свежа Спирулина. Колко лесно може да добавите суперхраната в сок вижте тук;
 • Друг удачен вариант е ако детето обича зелени салати, просто да използвате Свежа Спирулина като дресинг. Свежа Спирулина лесно може да бъде смесена с различни видове песто, което има подобен цвят (босилеково, маслиново и т.н.), както и да се ползва директно като продукт за дресинг или дип към предястие или салата. Примерни рецепти вижте тук;
 • Свежа Спирулина може да се добави в смес за палачинки. Ето примерни рецепти, които могат да изкушат всяко дете да приема синьо-зелената суперхрана, ако случайно не му допада видът й.
 • Свежа Спирулина може да е и част от сместа за домашно приготвен хляб, но в този случай дългата термична обработка разгражда част от полезните вещества в нея и не е често използван вариант;
 • Свежа Спирулина може да се добави и при направата на домашен сладолед – примесена с малко мента, кисело мляко, мед и замразена, тя изглежда напълно приемлива за малчуганите 🙂

Сигурни сме, че всички хора с кулинарен опит ще измислят още по-интересни и оригинални рецепти за добавяне на спирулина към ежедневното меню на децата си. Свежа Спирулина Alphyca е страхотна суперхрана, с неутрален вкус и мирис, има консистенция на “крема сирене” и може да се приема във всякакви форми.

Още за ползите от Свежа Спирулина, както при децата, така и при възрастните, можете да прочетете в нашия блог.


НАТУРАЛНА ПОДКРЕПА ЗА ЗДРАВЕ


Желаете ли да подсилите организма на децата си с гарантирани продукти произведени тук в България? 
Запознайте се с нашите натурални решения за здраве. Предлагаме Ви пресни микроводорасли отгледани в нашата ферма в комбинация с капсулни форми за оптимален ефект и удобен прием.

 • Свежа Спирулина Alphyca 130гр.

  33.90 лв. Добавяне в количката
 • Имуностимулатор, Имуностимулнати
  Промо! 12%

  Програма Имуностимулатор

  Original price was: 166.50 лв..Current price is: 146.90 лв.. Добавяне в количката
 • имуностимулатор, повишаване на иминитета, спирулина капсули
  Промо! 17%

  Семеен Пакет SPIRUFER Alphyca®

  Original price was: 107.70 лв..Current price is: 89.90 лв.. Добавяне в количката
 • SPIRUFER Alphyca®

  35.90 лв. Добавяне в количката

Консултирай се с нашите специалисти на тел: 0877991179

 

Гаранция за удовлетвореност за всеки продукт!
Уверени сме в качеството на продуктите, които създаваме и техните ползи за Вас. 
Ако Вие не сте удовлетворени от приема на наш продукт, гарантираме Ви 100% връщане на цялата сума, която сте заплатили. 

Leave a Reply