Спирулина и имунитет

Ползите от Спирулина за изграждането на имунитет и подобряване на устойчивостта към вирусни инфекции са застъпени в редица изледвания, проучвания и доклади.
От десетилетия се срещат доклади от активни консуматори за намаляване на настинките и грипа от употребата на спирулина. Няколко предклинични проучвания с животни са показали добри резултати относно имуномодулиращия ефект от приема на спирулина. Спирулина подпомага повишаването на съпротивителните сили на организма и влияе благотворно върху хемопоезата (процеса на кръвообразуване в костния мозък), както и стимулира производството на антитела и цитокини (сигнални молекули, които подпомагат имунния отговор на тялото). Спирулина също така подпомага активирането на макрофагите (клетки, които се борят с вируси и бактерии чрез извършване на активна фагоцитоза – поглъщане на антигена). Екстракти от биомаса на Спирулина са документирани като активни срещу херпесен вирус, цитомегаловирус, грипен вирус и др. Екстракт от гореща вода от Спирулина е показала много благотворни ефекти върху човешката имунна система.

В едно проучване, направено в Япония, кръвните изследвания на доброволците, приемали екстракт от Спирулина с топла вода показват значително подобрение в имунните маркери. Такъв екстракт подпомага имунната система, което води до потискане на развитието на вирусни инфекции.
Изследването доказва, че Спирулина участва активно във фагоцитозата, дори и когато се приема орално, а не се инжектира директно в кръвта на пациентите, което я прави страхотен помощник в превенцията на вирусни заболявания при директна консумация.
Фикоцианинът е водоразтворим син пигмент, съдържащ се в голяма концентрация в Спирулина и други видове синьо-зелени микроводорасли. Той е мощен антиоксидант и притежава значителни имуномодулиращи и антивирусни свойства.
Проучване, направено в Япония установява силен имуностимулиращ ефект и намаляване на алергичното възпаление при гризачи, на които е даван фикоцианин.
Резултатите показват повишаване на резистентността към инфекциозни заболявания и значително въздействие върху имуноглобулин Е (IgE) антителата, които се борят с алергичните състояния на организма. Изследователите заключават, че фикоцианинът подобрява биологичната защита срещу инфекциозни заболявания чрез поддържане функциите имунната система и намалява алергичните реакции на организма.
М. Ерик Гершуин публикува проучвания върху Спирулина с положителни резултати при третиране на алергичен ринит.

Антивирусни свойства

Разбира се, храна, хранителна добавка или лекарство, което има документирана антивирусна активност, както и способност за положително влияние върху имунния отговор би било от значителен клиничен интерес. Въз основа на съществуващите проучвания, Спирулина показва голям потенциал и в двете области на резистентност към болести. Уникалните хранителни вещества в клетката на Спирулина я правят страхотен помощник срещу вирусни инфекции. През 1996 г. японски учени са изолирали сулфатиран полизахарид, съдържащ се в Спирулина и са го изследвали като антивирусен агент. Те нарекли това съединение „Калций Спирулан”. Той се оказва ефективен срещу различни вируси – Херпес симплекс тип 1, човешки цитомегаловирус, морбили, паротит, грип А и HIV-1. Калций Спирулан селективно инхибира проникването на вируса в клетките-гостоприемници и унищожава вирусите. Второто им проучване сравнява антивирусната активност на Калций Спирулан с добре проучен антивирусен препарат. Двата агента са тествани срещу HIV-1 и Herpes simplex вирус тип 1. Установено е, че дори в ниски концентрации Калций Спирулан е по-ефективен и дори може да се счита за анти-HIV терапевтично лекарство, което избягва повечето недостатъци на другите полизахариди.

В доклад на група японски учени, свързан с антивирусно изследване срещу HIV се среща предположението, че редовната консумация на синьо-зелените водорасли може да възпрепятства репликацията на HIV. Те цитират научен доклад за HIV инхибиране от водорасли in vivo и in vitro, както и епидемиологично доказателство, че народи с висока консумация на водорасли имат документирани ниски нива на HIV инфекции. Те посочват, че дори в Африка, където са най-високите стойности на HIV позитивни пациенти на глава от населението, са установени проценти, които варират драматично между различните страни и групи от хора. Чад има нисък докладван процент на HIV / СПИН в сравнение с останалата част от Африка. Основната племенна група в Чад, Канемба, яде Спирулина всеки ден, в количества между 3 и 13 грама дневно. Изследователите са установили корелация между употребата на спирулина в Чад и ниската честота на HIV / СПИН, заключавайки, че редовната консумацията на спирулина може да помогне за предотвратяване на HIV инфекцията и намаляване на вирусното натоварване на заразените.
Подобни изследвания са направени от изследователи от института за ракови заболявания “Дана-Фарбър” и университета “Харвард”. Медицинското училище демонстрира подобни резултати с Калций Спирулан като тези цитирани по-горе.
Накратко изследователите заключават, че водният екстракт от Spirulina platensis съдържа антиретровирусна активност, която може да бъде от потенциален клиничен интерес. Интересно е че в това изследване полизахаридният компонент на Спирулина е отстранен и въпреки това тя показва антивирусни свойства. Можем да заключим, че антивирусните свойства на Спирулина се получават не само от неговите полизахариди, а и от други компоненти в състава на суперхраната.

Свежа Спирулина е свеж екстракт от суперхраната, добит чрез щадящи процеси и във възможно най-биоусвоимата форма. Това дава спокойствието, че ще се възползвате в максимална степен от всички нутриенти в нея и че тя максимално бързо ще започне да подпомага функциите на различните с-ми в организма.

Ние можем да Ви осигурим Свежа Спирулина на най-добрата цена, а от вас е желанието за повече здраве и бодър дух!

 

33.90 лв.Добавяне в количката

Leave a Reply