Борбата с недохранването и глада е световна кауза за организации като СЗО и ООН. В контекста на съвремието, с непрекъснато нарастващо световно население и дефицит в неговото изхранване, това би трябвало да бъде глобална, но и чисто човешка кауза на всеки един жител на нашата планета. Населението нараства на фона на неблагоприятни климатични промени и недостиг на обработваема земя за производство на нужната храна. Всичко това води до непрекъснато изсичане на гори, за да се задоволи тази все по-голяма потребност от площ за земеделие и животновъдство. За сметка на това, плодородни земи се засяват с комерсиално изгодни технически култури с нехранителна цел, например за производство на биодизел. С времето, подобна преексплоатирана площ става непълноценна откъм минерали и хранителни вещества, реколтите стават все по-недостатъчни и несигурни, с по-ниска питателна стойност. За да се компенсира този ефект и за да се гарантира устойчивост и ръст на продукцията, неизбежно се налага употребата на все повече ГМО култури, пестициди, торове, изкуствено селектирани животни и риба, хранени на малки пространства, с ГМО фураж и с все повече антибиотици и изкуствени добавки. Това е съвременното масово производство – то не предлага решение за пълноценност и качество, а се фокусира само върху преексплоатирането на ресурсите с оглед максимална икономическа печалба. Не е пресилен фактът, че храната става все по-недостатъчна като количество и все по-непълноценна като състав. Това за съжаление има пагубно въздействие върху нашето здраве и върху крехката земна екосистема. Произходът, качеството и здравословният ефект на индустриално произведената храна, която купуваме ежедневно, не случайно будят едно неосъзнато чувство на безпокойство у всеки един от нас. Основателно се повдигат въпроси за негативните здравословни ефекти на влаганите изкуствени елементи в храните добавки. Споделената тук характеристика на храната ни не е форма на излишен драматизъм, а реалност от нашето съвремие и от бъдещето на децата ни. Представете си, че решението на тези проблеми не само е възможно, но е и достъпно веднага, с минимални икономически усилия. И да, това решение в борбата срещу недохранването и нуждата на бъдещето от голямо количество пълноценна храна отново е свързано с онези чудни микроводорасли спирулина. Те не само са най-богатия източник на протеин познат някога, но са и най-усвояемата и балансирана откъм нутриенти (витамини, минерали, полиненаситени мастни киселини, антиоксиданти, пигменти и други фитонутриенти) цялостна пълноценна храна изобщо.
Икономика, рационалност, екологичен аспект
Спирулина е най-устойчивият и икономически изгоден, най-щадящ природните ресурси и най-важното здравословен и пълноценен източник на нутриенти за грам тегло познат изобщо. Разисквайки този проблем, още през 1974г. ООН изготвя нарочен доклад по темата, обявявайки спирулина за „най-добрата храна за бъдещето“. Съставя се междуправителствена организация IIMSAM, която съществува и до сега www.iimsam.org (Intergovernmental Institution for the Use of Micro-Algae Spirulina Against Malnutrition) за глобално насърчаване производството на микроводорасли спирулина в борбата с недохранването. С до 70% пълноценен, съдържащ всички незаменими аминокиселини протеин, в съчетание с всички необходими естествени фитонутриенти като антиоксиданти, витамини и минерали, спирулина няма аналог по форма и пълноценност на състава. Всъщност най-впечатляващ е фактът, че за производството на тези 70% протеин в сухата маса спирулина на единица пространство са необходими 20 пъти по-малко ресурси, отколкото за същото количество протеин от соя, 40 пъти по-малко ресурси за протеин от царевица и – забележете – 200 пъти по-малко ресурси за производство на същото количество протеин от телешко месо. Култивацията на спирулина може да се извършва навсякъде, не отнема плодородна земя и питейна вода, дори се случва по-добре в неблагоприятни за други стопанства условия. Протеинът доставен от 1 акър площ за отглеждане на спирулина би се равнявал на количество протеин от телешко, за чието отглеждане биха били необходими 100 акра площ, при много по-бавен цикъл и несравнимо повече ресурси за отглеждане на животното. Микроводораслите спирулина натрупват своята пълноценна биомаса само чрез фотосинтеза, за която са необходими слънце, C02 от въздуха или отпаден парников газ от промишлено производство, рециклируема вода в несравнимо по-малко количество отколкото за други култури и животновъдство, с добавка на някои прости, нетоксични минерали в медиума за култивация. Производството на биомасата не е свързано с използване на пестициди, изкуствени торове и вредни химически добавки. Резултатът е официално обявен от ООН: „най-пълноценната цялостна храна за грам сухо вещество на планетата“ и най-добрият източник на живителен, възстановяващ атмосферата кислород, с по-голям капацитет на производство от всяко едно растение.
Ние можем да Ви осигурим Свежа спирулина на най-добрата цена, а от вас е желанието за повече здраве и бодър дух!
33.90 лв.Добавяне в количката