Спирулина – космическата суперхрана

Често повдигаме очи нагоре към небето и мечтаем да покорим далечни планети. Да пътуваме в тесния космически кораб, да бъдем част от екипажа на една експедиция, да живеем като герои. И да зависим от запасите на кораба от спирулина…не, не се шегуваме!
НАСА и Европейската Космическа Агенция официално са обявили микроводораслите спирулина като едни от основните хранителни източници, които ще се ползват от астронавтите и ще се култивират на бъдещите космически мисии в далечния Космос. В планираната експедиция до Марс, ще бъде изграден биореактор за култивация на спирулина, като възможно най-ефективен на единица площ и изискващ най-малко ресурси източник на пълноценна храна и ценни фитонутриенти. Той ще бъде и рекултиватор на въглероден диоксид и източник на кислород за мисията и живота на Марс. Дали космонавтите ще успеят да стигнат до Марс? Това е все още въпрос на много усилия, но едно е сигурно, че водораслите ще бъдат техен спътник през целия път и на самата новозавладяна планета.

Космическите специалисти правилно са сметнали, че спирулината е изключително богат източник на лесно усвоим и пълноценен протеин – до 70% от сухото вещество. Това я прави удобна за всякакъв тип хранене, включително строго вегетариански/веган, понеже съдържа всички 8 незаменими аминокиселини. Това е важно условие понеже организмът не може да ги синтезира сам и трябва задължително да ги набавя отвън от продукт с пълноценен състав, какъвто е спирулина. Тя съдържа:
– калций – над 10 пъти повече от млякото
– желязо – над 50 пъти повече от спанака и над 20 пъти повече от телешкото, като при това дори в максимално биоусвояема форма
– бета-каротин – над 20 пъти повече от морковите.
– един от най-добрите източници на хлорофил.

Извън хранителните стойности на спирулината, учените залагат на силните имуно-модулаторни свойства на зелените водорасли. Космическите пътешественици ще имат нужда от силна биологична подкрепа, така далеч от Земята.

Ние можем да Ви осигурим Свежа Спирулина на най-добра цена, а от вас е желанието за повече здраве и бодър дух!

 

33.90 лв.Добавяне в количката

Leave a Reply